Livstid för Times Square-bombaren

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-06

Välbesökta Times Square på Manhattan utrymdes den 1 maj efter att en bil fylld med sprängmedel hittats parkerad.

Den 31-årige Faisal Shahzad som erkänt ett försök att spränga en bilbomb vid Times Square i New York i maj dömdes på tisdagen till livstids fängelse.

– Gör er redo, för kriget med muslimerna har bara börjat, sade Shahzad utmanande strax innan domen kungjordes.

Faisal Shahzad greps på flygplatsen när han försökte fly landet. På tisdagen dömdes han till livstids fängelse.

Shahzad har erkänt attentatsförsöket i maj och medgivit att han tränats i bombtillverkning av talibanrebeller baserade i Pakistan.

Dessa ska också ha finansierat komplotten, enligt Shahzads vittnesmål.

Shahzad blev amerikansk medborgare i april 2009, men sade på tisdagen att det inte var något han tog på allvar.

Svor lojalitet

– Svor ni inte att vara lojal mot det här landet då, undrade domaren Miriam Goldman Cedarbaum i samband med att domen avkunnades.

– Jo jag svor, men jag menade inget med det, replikerade Faisal Shahzad.

Shahzad dömdes för att en varm lördagskväll ha placerat sin bil, en SUV med sprängmedel utanför en biograf vid det välbesökta torget mitt på Manhattan. Men bilen observerades eftersom det kom rök ur den och polis tillkallades och Times Square utrymdes.

Försökte fly

Om bomben hade detonerat så hade den enligt experter kunnat resultera i ett blodbad på en av de mest välbesökta plasterna i världen alltid tusentals människor befinner sig samtidigt.

Två dagar senare greps Faisal Shahzad ombord på ett flygplan till Dubai.

I en 40 minuter lång video som tidigare i år offentliggjordes av den amerikanska regeringen uppmanar Faisal Shahzad, – klädd i traditionella kläder med Koranen bredvid sig och beväpnad med ett automatvapen – till krig mot västvärlden.

Videon, vars äkthet inte fullt ut har kunnat bekräftas, är sannolikt inspelad när Shahzad tidigare i år befunnit sig i talibanvänliga områden i Pakistan för militärutbildning och för att lära sig tillverka bomber.

Shahzad har hustru och två barn i Pakistan.