Fler nordkoreaner flyr när missnöjet mot Kim Jong-Un växer

Publicerad 2024-01-22

Kim Jong-Un

Under 2023 var det tre gånger så många nordkoreaner som flydde till Sydkorea jämfört med året innan.

Den främsta anledningen är missnöjet över Kim Jong-Uns styre, enligt avhopparna själva.

Allt fler tillhör också landets elit.

Ökningen har skett i samband med att Nordkorea lättat på gränskontrollerna efter coronapandemin.

Totalt var det 196 personer som genomförde den riskfyllda resan under fjolåret. Många avhoppare var i 20- och 30-årsåldern, samtidigt som 80 procent utgjordes av kvinnor.

Men det är fortfarande betydligt färre jämfört med hur det såg ut innan pandemin, skriver The Guardian.

Besökare tittar ut över Nordkorea från observatoriet i Paju i Sydkorea.

Beordrades att skjuta avhoppare

I början av 2020 stängde Nordkorea sin gräns mot Kina för att viruset inte skulle lamslå deras redan bristfälliga sjukvårdsystem. Det rapporterades då att vakterna beordrades att skjuta misstänkta avhoppare och antalet personer som försökte fly störtdök.

Under 2021 och 2022 var det bara 63 respektive 67 nordkoreaner som lyckades ta sig till Sydkorea. Motsvarande siffra för 2019 låg på över 1 000 personer.

Få nordkoreaner tar sig över den demilitariserade zonen, som kallats ”världens farligaste gräns”, eller via havsgränsen mellan länderna.

Den vanligaste flyktvägen går istället via Kina, där de sedan söker ett nytt liv i syd genom ett tredje land.

Fler avhoppare inom eliten

Enligt sydkoreanska myndigheter tyder de senaste avhopparnas bakgrund på att det finns ett ökat missnöje mot Kim Jong-Uns regim.

Under fjolåret tillhörde tio av dem landets elit. Den högsta siffran sedan 2017, enligt det sydkoreanska enhetsministeriet. Bland dem fanns både studenter och diplomater.

”Nordkoreanska diplomater, andra tjänstemän och studenter baserade utomlands blev tillsagda att återvända under fjolåret när pandemin gick in i en ny fas”, säger en tjänsteman inom enhetsministeriet till tidningen The Korea Times och fortsätter:

”Många måste tyckt att det var oacceptabelt efter att ha upplevt hur det är att leva i den fria världen, med vetskapen om att den ekonomiska situationen till och med förvärrades i Nordkorea.”

Missnöje mot det politiska systemet

En av de mest profilerade avhopparna är Thae Yong-Ho, tidigare nordkoreansk diplomat i London, som valdes in i Sydkoreas parlament 2020. Han har varit kritisk mot Kim Jong-Uns styre och liknat landet med ett stort fängelse.

Samtidigt är missnöjet över Nordkoreas ekonomiska och politiska system den främsta anledningen till att folk flyr landet, uppger avhopparna själva i enkäter från 2021 och 2022. Tidigare har bristen på mat varit den främsta orsaken.

Sydkorea har en lång tradition av att ta emot flyktingar från norr. Hittills har myndigheten i huvudstaden Seoul tagit emot mer än 34 000 avhoppare, skriver The Korea Times.

Följ ämnen i artikeln