Svensken i brandhärjade Chile: ”Stora rökmoln har vällt in”

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-03

Brandflygplan och helikoptrar hovrar över de enorma skogsbränderna i Chile.

Tusentals människor har tvingats evakuerat sina hem och dödssiffran är fortfarande bara ”preliminär”.

– Det har varit väldigt stressande, säger svenska Gunilla Franzén.

Chiles president Gabriel Boric har utropat katastroftillstånd på grund av de enorma skogsbränderna som skakar den sydamerikanska nationen. Vegetation blir till aska och stora giftiga rökmoln skymmer himlen. Mer än 1 100 hus har brunnit ner och än fler människor har tvingats evakuera sina hem.

Helikoptrar, flygplan och hundratals brandmän bidrar i räddningsarbetet. Hittills uppges hisnande 43 000 hektar drabbats av lågorna. Enligt La Tercera har bränderna även orsakat kraftiga explosioner efter att ha nått ett gaslager.

– Vi kommer att använda alla tekniska och mänskliga resurser för att bekämpa skogsbränderna. Prioriteringen är alla familjers säkerhet, säger president Boric.

En helikopter som deltar i släckningsarbetet i närheten av Viña del Mar.

Över hela landet har man rapporterat in 93 aktiva bränder, varav 40 uppges vara under kontroll, skriver El País. Bränderna ”Las Tablas Complex” vid kuststaden Viña del Mar och ”Lo moscoso” i Quilpé ansågs vara de mest oroväckande på lördagen. Bägge i regionen Valparaíso.

Minst 51 döda

Dödssiffrorna har inte kunnat fastställas men Gabriel Boric meddelade på lördagskvällen att minst 46 personer har dött, däribland en 17-årig flicka. På söndagen ökade totalsiffran till minst 51.

– Jag vill vara mycket försiktig med dödssiffran med tanke på förhållandena kommer antalet offer säkert att stiga under de närmaste timmarna, säger Boric enligt La Tercera.

I lokala tv-kanaler vittnar människor om tragedin, något El País rapporterar om.

Minst 46 personer har dött på grund av bränderna.

– Jag fick precis reda på att en granne har bränts ihjäl, tillsammans med sin son och brorson, säger en kvinna som intervjuats av TVN i Viña del mar.

– De vill döda oss, för vi är fattiga. Allt exploderade som en bomb, säger en man i samma kanal.

En aktiv röd knapp

Inrikesminister Tohá beskriver det som en ”aktiv röd knapp” mellan huvudstaden Santiago de Chile och Valparaísoregionen.

– Det är ett mycket stort område som är i en mycket känslig situation.

Svenska Jovanna Remaeus Jönson har varit på jobb i huvudstaden och har tillbringat några dagar i Valparaíso. Hon har passerat området för den ”aktiva röda knappen”.

– Vi såg en del utbrända skogsområden på vägen men annars har vi mest sett stora rökmoln som vällt in över staden. Det var kraftig brandrök i natt och under morgonen i Valparaíso, säger Jovanna Remaeus Jönson till Aftonbladet.

Svenska Jovanna Remaeus Jönson säger att den chilenska befolkningen är van vid liknande storbränder.

Det är inte första gången den chilenska naturen drabbas av stora skogsbränder, och det märks på folket.

– Det var en orolig stämning men också ett sorts lugn. Det finns en vana av detta.

Varningen: ”Bege er till playan”

Den oroliga stämningen har också spridit sig i Sverige. Gunilla Franzén och maken Luis har släkt och vänner i Valparaíso. När bränderna bröt ut gick det inte att få kontakt med de anhöriga.

– Det har varit väldigt stressande. Vi fick tag på dem jättesent igår kväll och det enda de hann säga var: ”Det brinner, vi flyr härifrån nu”. Sedan bröts det, säger Gunilla Franzén.

Räddningstjänsten har skickat ut meddelanden till alla som befunnit sig i närheten av bränderna. Jovanna Remaeus Jönson säger att hon fått flera ”red alerts” om att städer evakueras.

– Det var ett varnings-sms som skickats ut. Man skulle bege sig till playan för att det var giftig rök. Ta er dit så snabbt ni kan, stod det. Det är en väldigt stor strand där så det får plats otroligt mycket människor. Men det är jätteläskigt, säger Gunilla Franzén.

– Man får inte glömma bort att det inte bara är en turistort. Det är vanliga människor som bor där och drabbas av det här.