Våldsam helg i Ryssland: ”Död åt judarna”

Publicerad 2023-10-30

Flera judefientliga upplopp och våldsamheter kopplade till kriget i Gaza inträffade i ryska Kaukasien i helgen.

• En flygplats stormades efter rykten om att ett plan med judar landat.

• Ett hotell utsattes för stenkastning när pöbeln trodde att judar bodde där.

• Ett judiskt kulturcenter sattes i brand och förövarna skrev ”död åt judarna” på väggarna.

Följ ämnen
Israel

Sedan kriget mellan Israel och Hamas i Gaza inleddes har de antijudiska stämningarna ökat i ryska Kaukasien, där flera ryska delrepubliker med huvudsakligen muslimsk befolkning ligger mellan Kaspiska havet och Svarta havet.

I helgen exploderade motviljan mot israeler i olagliga aktioner på fyra platser, efter att rykten spritts på meddelandetjänsten Telegram om att israeliska medborgare var på väg till eller redan befann sig i området, rapporterar tidningen Meduza och olika Telegram-kanaler.

• Chasavjurt, delrepubliken Dagestan, 28 oktober

Rykten spreds om att Hotell Flamingo i staden Chasavjurt var ”fullt av judar”. En folkmassa samlades och skrek att gästerna skulle visa sig i fönstren. Sedan började de kasta stenar mot hotellet. När polis släppte in några ur folkmassan på hotellet och det visade sig att inga judar fanns på plats skingrades folkmassan.

• Tjerkessk, delrepubliken Karatjajen-Tjerkessien, 28 oktober

200 demonstranter krävde att ”inga israeliska flyktingar ska släppas in i regionen” och att de som redan fanns där skulle ”utvisas”. 34 personer greps.

• Naltjik, delrepubliken Kabardino-Balkarien, 29 oktober

Okända satte eld på ett judiskt kulturcenter under uppbyggnad och klottrade slagord på väggarna, bland annat ”död åt judarna”, enligt tidningen Meduza.

• Machatjakala, delrepubliken Dagestan, 29 oktober

Rykten spreds om att flyktingar från Israel var på väg till Dagestan, och folk uppmanades att komma till flygplatsen. När flygbolaget Red Wings reguljära plan från Tel Aviv mellanlandade på väg till Moskva kunde passagerarna inte gå av. Piloten meddelade i högtalarsystemet:

– Försök inte öppna dörrarna, det är en arg folkmassa utanför.

Landningsbanan på ryska Machatjkalas flygplats intogs av antisemitiska demonstranter.

En uppretad folkmassa på 1 500 personer, enligt Telegram-kanalen Baza, tog under några timmar över flygplatsen. De skrek antisemitiska slagord, bröt sig in i flygplatsbyggnadens personalrum, sprang runt på landningsbanan, skadade polisbilar, anföll polismän, viftade med palestinska flaggor, ropade Allahu akbar och kontrollerade olika personers pass för att se om de var israeliska medborgare.

Polis släppte till slut ombord tre personer på planet, där de kunde förvissa sig om att alla ombord hade ryska pass och var på väg till slutdestinationen Moskva.

500 poliser kallades till flygplatsen och grep 60 personer. De misstänks nu för massupplopp, vilket kan resultera i mellan nio och 15 års fängelse. Totalt skadades 20 personer, varav nio poliser.

”Antisemitism ska inte förekomma här”

Muslimska koordinationscentret i norra Kaukasien kritiserade i helgen de inträffade antisemitiska upploppen :

– Antisemitism ska inte förekomma här, hette det i ett uttalande.

Delrepubliken Dagestans judiska rabbin Ovadja Isakov uteslöt inte att de judar som är bosatta i regionen måste evakueras på grund av de antisemitiska stämningarna. Men han sade också:

– Frågan är vart de ska evakueras. Övriga Ryssland är inte räddningen, där har det också förekommit pogromer.

Carl Bildt beskrev under söndagen händelserna på flygplatsen i Machatjkala som en hemsk pogrom, på plattformen X.

På måndagen anklagade olika ryska företrädare Ukraina för att ligga bakom upploppet vid flygplatsen.

– Den kriminella Kiev-regimen spelade en direkt nyckelroll i den senaste destruktiva händelsen, sade Maria ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova enligt The Times of Israel.

Ryska regeringsföreträdare hävdar att en av Telegram-kanalerna som spred rykten om att det fanns israeliska medborgare på planet till Machatjkala är knuten till Ilja Ponomarjov, en tidigare rysk dumaledamot som numera bor i Ukraina.

Under måndagen meddelade också Vladimir Putin via sin presstalesperson Dmitrij Peskov att ett stort möte kommer att hållas, med bland annat premiärminister Michail Misjustin, efter upploppet i Machatjkala. Under mötet ska man bland annat diskutera ”västvärldens försök att använda händelserna i Mellanöstern för att skapa splittring i det ryska samhället”, rapporterar Meduza.

Den ryska regeringen har goda förbindelser med terroristorganisationen Hamas, samtidigt som många ryska judar ända sedan Sovjetunionens fall har emigrerat till Israel.

I lördags lovade Hamas talesperson Musa Abu Marzuk att försöka hitta åtta ryska medborgare som är gisslan i Gaza och frisläppa dem. Den ryska regeringen hade tidigare begärt att de skulle släppas fria.

Folk kastade stenar mot Hotell Flamingo i ryska Chasavjurt, eftersom de trodde att det fanns judar på hotellet.