Wallström: Alarmerande rapporter från Syrien

TT

Publicerad 2018-02-27

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att det inte finns något alternativ till FN-resolutionen om en månads vapenvila i Syrien. Arkivbild.

Vapenvilan i Syrien respekteras inte och redan på onsdagen kommer frågan upp i FN:s säkerhetsråd igen.

– Vi ska inte låta någon vila eller komma undan det här beslutet, säger utrikesminister Margot Wallström, som är kritisk till att Rysslands president Vladimir Putin gjort sin egen tolkning av beslutet.

Vladimir Putin har utlyst en daglig "humanitär paus" mellan klockan 8 och 13 i östra Ghouta, vilket är en nedskalad version av den vapenvila som FN:s säkerhetsråd beslutat om. Men det blev ingen paus i attackerna.

– Även om kanske inte någon trodde att vapenvilan skulle vara genomförd fullt ut efter bara några timmar, så är det ändå alarmerande rapporter som kommer nu om fortsatta bombningar och militära attacker, säger Margot Wallström (S) till TT.

Brådskar

Bombningarna måste få ett slut så att humanitära insatser kommer fram, betonar hon. Det brådskar eftersom det kommer att ta tid att få igång en fungerande hjälp – ambulanser måste fram, mediciner komma in och människor måste få hjälp att evakueras.

– Nu gäller det att de som ska hjälpa faktiskt får tillstånd från de syriska myndigheterna och kan komma in och hjälpa civilbefolkningen, säger Wallström.

Hon är också kritisk till att Vladimir Putin gjort en egen tolkning av den vapenvila som alla medlemsländer i säkerhetsrådet var överens om så sent som i lördags.

Inget alternativ

– Vill man tolka det vänligt så säger man att det är ett första steg mot full implementering av säkerhetsrådsresolutionen. Men det finns inget annat alternativ, Det är full vapenvila i hela Syrien under 30 dagar som gäller, säger Wallström.

– Det går inte att göra om till något annat. Redan i morgon kommer ett nytt säkerhetsrådsmöte. Vi kommer att ta upp frågan för att se hur vi kan följa upp genomförandet.

Wallström säger att det nu gäller att agera och trycka på alla parter, framför allt den syriska regimen, Ryssland och Iran.

Följ ämnen i artikeln