Regeringen: Radioaktivt avfall ska hanteras på ett ansvarsfullt sätt

Publicerad 2024-04-02

Generaldirektören på Strålsäkerhetsmyndigheten Michael Knochenhauer och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Regeringen ger Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att redovisa en nulägesanalys av hur radioaktivt avfall ”från icke kärnteknisk verksamhet”, omhändertas i dagsläget.

I Sverige finns tusentals verksamheter där strålning förekommer, till exempel inom sjukvård, industri och forskning. Dessa verksamheter kallas icke kärntekniska och genererar cirka fem procent av allt radioaktivt avfall i Sverige. Systemet för omhändertagande av detta avfall uppges ha brister.

Regeringen ger därför Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att kartlägga omhändertagandet av radioaktivt avfall från icke kärnteknisk verksamhet.

– Radioaktivt avfall ska alltid hanteras så att människor och miljö skyddas mot skadlig verkan av strålning. Avsaknaden av ett heltäckande system för omhändertagande av radioaktivt avfall från icke kärnteknisk verksamhet har varit känt under en längre tid, utan att tidigare regeringar har vidtagit nödvändiga åtgärder. Nu tar den här regeringen det första steget mot en heltäckande lösning, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i ett pressmeddelande.

Strålsäkerhetsmyndigheten får nu i uppdrag att kartlägga avfallsflödena och hanteringen samt beskriva roller och ansvar hos olika aktörer som i dag omhändertar radioaktivt avfall. Myndigheten ska även identifiera problem i omhändertagandekedjan och göra en jämförande beskrivning av hur andra länder hanterar omhändertagandet av radioaktivt avfall från icke kärntekniska verksamheter.

Strålsäkerhetsmyndigheten ska i sin jämförelse bland annat ”inkludera länder med system för omhändertagande av det radioaktiva avfallet från icke kärntekniska verksamheter som kan vara relevanta för den fortsatta utvecklingen av det svenska systemet”.

Vad som exakt brister i dagsläget uppges inte och uppdraget ska vara klart senast den 31 oktober 2024.