Slaget om batmobilen rullar vidare

Publicerad 2013-05-30

Idolkändisen Leif Garvin: Det är inte min bil

Idolkändisen och bilbyggaren Leif Garvin gömde sin batmobil för Kronofogden.

Nu ger han sin version av bråket som blivit en medieföljetong.

– Det är inte min bil. De har utmätt en bil som inte ens tillhör mig, säger Leif Garvin.

I lördags beslagtogs batmobilen som bilbyggaren Leif Garvin hade gömt i Köping. Bilen finns nu hos polisen i Eskilstuna.

– Ja, vi gömde undan bilen. Men det var för att jag varken litar på kronofogden eller Marcus Ericson, säger Leif Garvin.

Vägrade betala

Leif Garvin krävdes på 500 000 kronor efter ett nedlagt teveprojekt 2010. Enligt en tredskodom från Stockholms tingsrätt skulle han betala pengarna och lämna sin batmobil i pant till den tidigare samarbetspartnern Dreamsphere Enterprise AB och deras vd Marcus Ericson.

Men Garvin varken betalade skulden eller överlämnade bilen.

Överklagar domen

Leif Garvin säger att han har överklagat domen. Han säger att han inte ens äger bilen. 2005 ska han ha skrivit över den på två andra bilbyggare. Bilen är klassad som ett konstverk och finns inte i några register.

I det skuldbrev mellan Garvin och Dreamsphere Enterprise AB som ligger till grund för treskodomen skriver däremot Garvin under på att han äger bilen till 100%. Enligt Garvin skrev han under skuldbrevet "enbart för att lugna ner situationen". Han och Ericson har känt varandra en längre tid och han trodde inte att Ericson verkligen skulle kräva att få bilen.

De två som enligt Garvin nu äger bilen har, precis som han själv, varit med om att bygga den. Att den skulle tas ifrån dem på grund av hans skulder ser han som absurt.

– Tänk dig själv att du har gjort den här skapelsen. Du har lagt ner 15 år av ditt liv på den. Och så kommer någon bara och snor den rakt framför ögonen på dig, säger Leif Garvin.

”Ett jävla fjanteri”

Nu planerar han däremot att betala allt han är skyldig till kronofogden - om han får en garanti på att Marcus Ericson inte får del av pengarna förrän hela affären är utredd av polisen. Han upplever det som att Ericson försöker lura bilen ifrån honom. Han planerar nu att stämma både Marcus Ericson och Kronofogden.

Marcus Ericson kallar Garvins förklaring för fjanteri.

– Jag har kvitton på allt det här är. Det är ett jävla fjanteri. Det är ett gäng pajasar som inte tar ansvar för sina egna handlingar, säger Marcus Ericson.

DETTA HAR HÄNT

Dreamsphere Enterprise AB var medfinansier till Leif Garvins teveprojekt ”Batmobile on Tour”. Projektet lades ner 2010 när de inblandade inte kunde komma överens. Då krävde företaget att få tillbaka pengarna de satsat i projektet.

2011 skrev Leif Garvin under ett skuldbrev där han lovade betala tillbaka 500 000 till bolaget och lämna sin batmobile i pant.Han betalade aldrig och lämnade heller aldrig över bilen.

I en tredskodom från januari 2013 slås det fast att skuldbrevet är giltigt. I lördags beslagtogs bilen.