Hoppigt men sevärt om Macchiarini-skandalen

Gustaf Hammarsten spelar visselblåsare på Karolinska i ”Dr Death”

Publicerad 2024-01-18

Gustaf Hammarsten i Dr Death

TV-RECENSION Macchiarini-skandalen dramatiseras i den andra säsongen av ”Dr Death”, som hoppar runt i tid och rum men är som bäst när den fokuserar på haveriet på Karolinska.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Dr Death

TV4

Säsong 2

Av Ashley Michel Hoban, med bl a Édgar Ramírez, Mandy Moore, Ashley Madekwe, Gustaf Hammarsten, Luke Kirby, Judy Reyes, Jack Davenport, Sandra Andreis.


TRUE CRIME-ANTOLOGI Den första säsongen av den här medicinska true crime-antologin baserad på podden med samma namn, handlade om den amerikanska neurokirurgen Christopher Duntsch, som lemlästade över 30 patienter, och dödade två, under sina år som verksam i Texas.

I den här andra säsongen handlar det om den italienske kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini – som utan vare sig etiska tillstånd eller tillbörlig vetenskaplig grund opererade in syntetiska luftstrupar i sina patienter, och därmed ägnade sig åt vad som praktiskt taget var medicinska experiment på människor. Med plågsam, dödlig utgång.

Handlingen hoppar, likt Macchiarini själv gjorde under sin framfart, mellan olika länder. Men den ena huvudsakliga skådeplatsen är USA, där Macchiarini (Édgar Ramírez) sol-och-vårar tv-journalisten Benita Alexander (Mandy Moore), som förförs av hans rykte, pondus och rockstjärnekirurg-status, och snart är så insnärjd i hans garn av lögner att hon på fullaste allvar tror att de två ska vigas i Italien av självaste påven.

Macchiarini (Édgar Ramírez)

Och den andra är Stockholm, där Macchiarini hyllas som en frälsare på Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, tills några av hans kollegor (Gustaf Hammarsten, Luke Kirby och Ashley Madekwe) börjar ana oråd och blir visselblåsare, med sina egna karriärer som insatser.

Små slarviga detaljer stör i Sverige-skildringen. Som att en bartender som ska föreställa svensk spelas av en amerikanska, som har lagt sig till med en brytning som inte får henne att låta det minsta svensk, utan snarare östeuropeisk.

Men det är ändå i seriens andra halva, då fokus flyttas från den falska kärleksrelationen i New York till de mer brännande händelserna på Karolinska, som ”Dr Death” får upp farten och styrkan och blir både spännande och gripande.

Allra bäst är avsnittet ”191”, där det stegvisa, tortyrliknande tillintetgörandet av en ung turkisk kvinna som hade oturen att bli en av Macchiarinis försökskaniner skildras smärtsamt ingående.

Det är en ojämn och hoppig säsong, vars två halvor aldrig riktigt gifter sig och i vilken frågorna kring Macchiarinis motivation, psyke och bakgrund förblir märkligt okommenterade.

Men välspelat och skrämmande är det ändå, och sevärt som en sedelärande historia om farorna med att geniförklara nakna kejsare med skalpeller.


Säsong två av ”Dr Death” har premiär i TV4 den 18 januari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv