Florence Welch: ”Har inget filter”

avRebecka Ljung

MUSIK

Ersatte Foo Fighters efter Ullevi

1 av 6

”Håll tillbaka, du behöver inte ge allt” är ett råd som Florence Welch inte lyder.

Popjätten vill få Way Out West att släppa taget.

– Det ni känner i publiken, känner jag också, säger Welch.

”Ett underbart och oförglömligt vansinne” skrev Nöjesbladets recensent om Florence + The Machine på Roskilde.

Stora gester och känslor som väller över scenkanten har gjort Florence Welch till en levande popikon, 28 år gammal.

– Folk får rätt starka känslomässiga reaktioner, vilket är bra. Tror jag! Hehe… Det ni känner i publiken, känner jag också, säger Welch till Nöjesbladet.

”Har inget filter”

Ibland får sångerskan rådet att lugna ner sig på scenen.

– När vi har turnerat väldigt länge eller soundcheckar, brukar jag får höra: ”Håll tillbaka, du behöver inte ge allt varje gång”. Men det är nästan omöjligt för mig. Det är som en fysisk grej som händer i kroppen. Jag har inget filter för det.

Ersatte Foo Fighters

Sedan starten 2007 har gruppens dramatiska poprock klättrat upp på de största scenerna. På helgens Way Out West i Göteborg är Florence + The Machine dragplåster. Så även på den stora brittiska Glastonbury-festivalen i juni.

Där tog de över efter Foo Fighters avhopp, eftersom sångaren brutit benet på Ullevi.

– Att spela på Pyramid stage var en ambition vi haft, och det var en nypa sig i armen-upplevelse. Jag kan knappt fatta att jag gjorde det före 30, säger Florence Welch.

”Representera kvinnor inom musik”

Showen på Pyramidscenen sticker ut i Glastonburys ojämställda statistik. Hon var den första frontkvinnan på den scenen sedan Beyoncé 2011. Endast fyra kvinnofrontade band har stått som huvudakt på festivalen tidigare.

Florence Welch verkar inte speciellt upprörd över siffrorna. Men det kändes speciellt.

– Det gör mig riktigt stolt över att jag erbjöds den speltiden som kvinna. Det var också ett skäl till att det kändes viktig att jag klev fram och gjorde det. För att representera kvinnor inom musik.

Ska sprida frihetskänsla

Vad som händer på Way Out West-scenen på fredagen vet inte ens Welch själv. Den här turnén är gigen väldigt oplanerade, säger hon. Men hon har en förhoppning om festivalbesökarna.

– Jag vill skapa en värld där folk kan släppa loss med oss. Där de kan känna sig fria. Så jag hoppas att de släpper taget.

”Brittiskt blyga”

Om du får syn på bandet efter konserten och vill tacka – förvänta dig inte samma vilda underhållare som på scenen.

– Jag älskar att prata med folk och höra om deras upplevelse, men det är också överväldigande. Utanför scenen är vi lite blyga på ett brittiskt sätt, säger Welch med ett skratt.

Florence Welch om …

… senaste singeln ”Queen of Peace”:

”Den handlar om vad förlust kan betyda. Och om forten och barriärerna som folk bygger runt sig själva, kring kärlek och närhet.”

… att undvika succéhybris:

”Jag har samma vänner och band som jag har haft från början, så vi håller varandras fötter på jorden.”

… Foo Fighters Dave Grohl:

”Jag älskar Dave. Vi har turnerat ihop och han är en fantastisk kille. Så vi ville göra spelningen på Glastonbury för att hedra honom också.”

ARTIKELN HANDLAR OM