Filmerna du inte får missa – just nu

Nöjesbladet tipsar om vad som är bäst på bio

avStefan Hedmark

FILM

En svensk ”Love actually”. Mary Poppins sjunger igen. Och Christian Bale går inte ens att känna igen som Dick Cheney.

Nöjesbladets recensenter plockar ut de främsta guldkornen bland filmer som visas på bio just nu.

John David Washington i ”BlacKkKlansman”.

BlacKkKlansman

DRAMATHRILLER Spike Lee stryker under allt med tjocka streck. Effektfull föreläsning. Han är en skicklig filmberättare. Historien om den svarte polisen som lyckas lura klanmedlemmarna har även komiska sidor. ”BlacKkKlansman” svänger mellan komiska scener och bottendjupt mörker. Nyhetsbilderna på slutet är en drabbande final på en arg, intensiv och omskakande film. (Jens Peterson)


”Cold war”.

Cold war

DRAMA En engagerande berättelse. Bra skådespelare. Lika snyggt svartvitt foto som i ”Ida”. Och ett suveränt soundtrack med allt från folkmusik till blues, jazz och rock. Musiken är viktig för filmen. Men ibland är berättandet lite väl rapsodiskt. 1 timme och 28 minuter hade gärna fått vara 20-25 minuter till, man tvingas liksom fylla i en del bitar själv. (Jan-Olov Andersson)


Ryan Gosling.

First man

DRAMA Det dokumentära bildspråket, som tar oss åskådare så nära händelserna, gör att Oscarsvinnande svenska filmfotografen Linus Sandgren nog kan räkna med en ny nominering. Jag har aldrig riktigt brytt mig om astronauter och deras äventyr, men blev väldigt engagerad av ”First man”. (Jan-Olov Andersson)


”Green book”.

Green book

DRAMA En road movie som skildrar rasismen i 1960-talets USA. Som är dramatisk, gripande, ibland rolig, alltid tankeväckande och sedelärande. Som har verklighetsbakgrund. Och som, hur knasigt det än låter, är regisserad av Peter Farrelly – en av bröderna bakom ”Den där Mary” och ”Dum & dummare”-filmerna. En blandning som lite oväntat fungerar alldeles utmärkt. (Jan-Olov Andersson)


Foto: TriArt
Eero Milonoff och Eva Melander.

Gräns

FANTASY/THRILLER ”Gräns” bygger liksom ”Låt den rätte komma in” på en text av John Ajvide Lindqvist, och är på samma sätt en korsning av realism och fantasy. Som en folksaga, och filmen har drag som för tankarna till Guillermo del Toro och hans filmer ”Pans labyrint” och ”The shape of water”. (Jens Peterson)


”Lyckligare kan ingen vara”.

Lyckligare kan ingen vara

KÄRLEK En svensk ”Love actually”? Ja, det finns gott om likheter. Staffan Lindbergs manus skildrar dussinet människor som har olika beröringspunkter i skilda historier om kärlek. Det är snyggt flätat. Det är också roligt att se Stockholm ur så många vinklar. Det mesta utspelas i olika kvarter runt huvudstaden, med tyngd på Södermalm och Riddarholmen där det är inspelning av kostymfilm. (Jens Peterson)


Foto: Disney
”Mary Poppins kommer tillbaka”.

Mary Poppins kommer tillbaka

FAMILJ ”Lite socker i botten så går medicinen ner” var Mary Poppins metod att sprida klokhet och värme 1964. Uppföljaren är trogen andan och utseendet från då. Nya sånger, samma recept. 1930-tal, depression och hårda tider, men London ser idylliskt ut. Låtarna fäster inte lika direkt som i ettan, men växer med varje lyssning. Inte bara socker i botten, utan musik med många smaker som låter som den skrevs för över 50 år sedan. Och när man väl kommit in i sångerna är de omöjliga att få ur öronen. (Jens Peterson)


”Shoplifters”.

Shoplifters

DRAMA Vad är en familj? Intressante japanske filmmakaren Kore-eda har undersökt det i sevärda filmer som ”Sådan far, sådan son”, ”Systrarna” och ”Efter stormen”. I ”Shoplifters” möter vi en annan sorts gemenskap. Kore-eda berättar lugnt om något vardagligt som utvecklas till ett mångbottnat drama. Det är mycket skickligt gjort, rikt på nyanser som väcker tankar och känslor om vad som är en bra förälder. (Jens Peterson)


”Smallfoot”.

Smallfoot

ANIMERAT Ett underhållande äventyr med slapstick och humor i samma anda som ”Ice age”-filmerna. Som i ”Monsters, Inc” och ”Hotell Transylvanien” är yeti lika rädda för människor som tvärtom. ”Smallfoot” hyllar fakta, frågor och nyfikenhet. Var inte rädd för att lära, för nya möten. En fnissig film som berör hjärna och hjärta. (Jens Peterson)


”Sune vs Sune”.

Sune vs Sune

KOMEDI Rakt igenom sevärda skådespelare, i alla åldrar. Fredrik Hallgren och Sissela Benn är mycket bra som Sunes föräldrar, och får oss både att skratta och känna vemod. Vi lider med deras försök att uppfylla vad de tror är andras förväntningar. Precis som Sune. Alla blir äldre men vi kan fortfarande kämpa med att söka bekräftelse. Det fyndiga manuset är laddat med överraskningar och roliga scener. Avundsjuka och svartsjuka – men ”Sune vs Sune” är en frisk fläkt med starkt hjärta. (Jens Peterson)


”The wife”.

The wife

DRAMA Meg Wolitzers roman, som filmen bygger på, handlar om ett fint litteraturpris som delas ut i Helsingfors. Att ändra det till Nobelpriset är en klok skärpning. ”The wife” rör sig runt ett vintrigt Stockholm med bilder från Stadshuset och Grand hotell. Chockväckning med Lucia. Glenn Close gör en av sina bästa roller. Björn Runges välgjorda film har gott om duktiga skådespelare som skapar en stark intensitet. Tidlöst om en kvinna som tröttnar på den gammaldags roll omvärlden vill ge henne. (Jens Peterson)


”Under en öppen himmel”.

Under en öppen himmel

DRAMA Filmen bygger på romanen ”Löpeld” från 1990 av Richard Ford, och är regidebut för skicklige skådespelaren Paul Dano (”There will be blood”, ”Love & mercy”). Dano har skrivit manus med Zoe Kazan, och har bra blick för nyanserna i personligheter. Filmen utnyttjar fint det dramatiska landskapet som spelplats. Originaltiteln ”Wildlife” understryker att det är en studie av beteende. Brittiska Carey Mulligan är suveränt bra som hemmafrun, trött på tomma löften. (Jens Peterson)


Foto: Nordisk film
Alba August som Astrid Lindgren.

Unga Astrid

DRAMA Astrid bestämmer. Det gör hon genomgående i den här skickligt berättade filmen. Astrid Lindgren blir volontär på Vimmerby Tidning och visar tidigt chefredaktören Reinhold Blomberg (Harald Rafaelsen) hur duktig hon är. De blir ett kärlekspar. Han ligger i en trasslig skilsmässa, han är 30 år äldre. Bra skådespelare med en enastående Alba August. Hon spelar en stark, rolig, snabbtänkt, omtänksam medmänniska med berättarlust. Det är en Astrid man tror på. (Jens Peterson)


”Vice”.

Vice

DRAMAKOMEDI Hur gör man en fascinerande film om en av USA:s tråkigaste politiker? Man öser på. I berättandet och med oväntade grepp. De här filmmakarna laddar dessutom filmen med en fängslande teori: Den grå bakgrundsmannen Dick Cheney fixade mycket makt åt sig själv när han var vice president åt George W Bush. Christian Baleär fantastisk som Cheney och Amy Adams imponerar i den viktiga rollen som hustrun. Bales utseendeförvandling är en triumf i linje med Gary Oldmans Churchill i ”The darkest hour”. (Jens Peterson)


”Widows”.

Widows

THRILLER Brittiska tv-serien ”Änkorna” kom 1983. Intrigen är ganska lik när allt flyttat till USA, men intensiteten och tempot högre. Det är våldsammare och brutalare, även i dialogen. Brott och politik är lika kriminella. Viola Davis är mycket bra som ledare för kvinnorna. En nervös och rå thriller som skapar en fascinerande osäkerhet. (Jens Peterson)

ARTIKELN HANDLAR OM