Biggest loser-Pontus om sockerchocken: ”Känns som knark”

Satte i sig 2767 kalorier under ”frestelsetävling”

Uppdaterad 2017-05-17 | Publicerad 2017-05-16

Aldrig mer kladdkaka.

I kvällens Biggest Loser försöker Jonas Barkhult och Pontus Björnlund äta sig till immunitet i en frestelsetävling.

– Just då mådde jag så dåligt så det kändes dödligt, säger Pontus till Nöjesbladet.

Deltagarna ställs inför en tuff frestelsetävling i kvällens avsnitt av ”Biggest Loser”. Priset är immunitet vid nästa invägning. Samtidigt är tävlingen helt frivillig och det är bara två deltagare som väljer att ställa upp – Jonas Barkhult, 23, och Pontus Björnlund, 26.

– Jag kände mig osäker ifall jag skulle klara mig den veckan. Det började dra ihop sig och alla som var kvar var mycket duktigare, säger Pontus om valet att delta.

Kladdkaka med vispad grädde, mazarin, muffins, chips, lösgodis och bakelser – Jonas och Pontus tvingas äta upp varje liten smula av sötsakerna medan programledaren Anna Brolin redogör för hur många kalorier allt innehåller.

De andra deltagarna ser storögt på. Jonas sväljer en biskvi i ett nafs. Pontus kämpar med tuggorna och vädjar om att få slippa äta upp.

– När man har gått så länge utan socker och sötsaker så är man inte sugen längre på det sättet. Jag åt enbart för att få immunitet och inte för att jag var sugen, säger Pontus.

”Kändes som knark”

Till slut återstår endast två av de 18 tallrikarna. Jonas lyfter på serveringslocket till den ena – och där ligger immuniteten. Pontus bryter ihop, när han inser att han har förlorat tävlingen.

– Du har satt i dig 2767 kalorier, säger Anna Brolin i programmet.

– Det kändes jätte, jättejobbigt. Jag blev riktigt arg. Sebbe fick hålla kvar mig för att jag inte skulle fly rummet. Jag kände att jag kunde säga både det ena och det andra, säger Pontus.

I programmet jämför han sötsakerna och snasket med knark.

– Jag fattade egentligen inte hur giftigt socker är och hur onaturligt det är för en människa att äta. Just då mådde jag så dåligt att det kändes dödligt. Jag fick hjärtklappning och när hjärtat rusar så högt så kändes det onormalt. Det kändes som knark.

Att socker är giftigt – har ni diskuterat socker och dess effekter med dietisten på slottet?

– Nej, det har vi inte och det kan jag tycka är lite synd. Det känns som att vi ska förstå vad som inte är bra. Jag har aldrig sett på godis och bakelser på det sättet. Det är ju för att jag aldrig varit utan det så länge.

Kan du se en problematik i den här sortens tävling, där någon som försöker bryta sig loss från ett mönster får möjligheten att utsättas för sitt beroende igen?

– Ja, speciellt när de sätter så höga priser på just frestelsetävlingar som telefonsamtal hem eller immunitet. Även om det är ett frivilligt val, så har man inte varit där mer än fem, sex veckor. Jämför du en sockerberoende med en alkoholist som varit utan alkohol i fem veckor så är det inte lång tid, säger Pontus och fortsätter:

– På ett sätt känns det lite dumt, men jag kan ändå tycka att jag lärde mig något av det. Jag hoppas väl ännu mer att folk som tittar får en tankeställare när de ser hur jag mår, så att de inte gör samma misstag. Det var jättehemskt.

Produktionen bakom tv-programmet bemöter kritiken och förklarar att syftet är att stå emot frestelser som omger deltagarna i det vardagliga livet.

”Att vara med i Biggest Loser handlar om att bryta mönster och i vissa fall osunda matvanor. Att delta i en frestelsetävling i programmet är frivilligt och det är absolut inget tvång att äta, utan det handlar om just en frestelse. Det här är ju dessutom frestelser som våra deltagare och även andra utsätts för varje dag på restauranger och i matbutiker”, skriver Lotta Andersson, exekutiv producent, i ett mejl till Nöjesbladet.

Biggest Loser sänds måndagar och tisdagar klockan 21.00 på Sjuan.