Forskaren rasar mot myndigheten: ”Elkrisen kunde förmildrats”

”Ren inkompetens”

Publicerad 2022-11-09

Det var ett misstag av Svenska kraftnät att inte upphandla Öresundsverket.

Det menar Mats Nilsson, docent i miljöekonomi, som anser att södra Sverige hade klarat elförsörjningen bättre om verket hade funnits tillgängligt.

– Det är hemskt. Det är en myndighet som inte klarar av sitt jobb, säger han.

Svenska kraftnät fick 2019 ett erbjudande om att köpa Öresundsverket, ett kombikraftverk som hade kapacitet att försörja hela Malmö med el, men tackade nej. Det visar en granskning av Sveriges Radios program ”Kaliber”.

Nu säger experter att den rådande elkrisen hade kunnat vara betydligt mildare om man i stället hade tackat ja och haft verket som en effektreserv.

Mats Nilsson, docent i miljöekonomi vid Södertörns högskola, är en av de som tycker att Svenska kraftnät agerade fel när de nobbade erbjudandet.

– Det hade sannolikt haft ganska stor påverkan på priserna söderut, säger han till Aftonbladet.

Docenten Mats Nilsson sågar Svenska kraftnäts beslut.

Framför allt menar han att överföringskapaciteten, möjligheten att kunna transportera el mellan olika elområden, hade fungerat bättre om Öresundsverket var i bruk.

– För att garantera hur mycket kapacitet som kan transporteras över en ledning är det bra om det finns en viss mängd tillgänglig effekt på viktiga punkter i nätet. Öresundsverket hade kunnat vara en sådan viktig anläggning.

”Leker med andras pengar”

I vilken grad Öresundsverket hade haft en förmildrande effekt på elkrisen vill Mats Nilsson dock inte spekulera i.

– Det är svårare att svara på. Jag har för lite data för att slå fast hur elpriserna hade blivit. Men det borde ha blivit avsevärt mycket lägre. 

Mats Nilsson tror att beslutet att inte förvärva Öresundsverket beror på bristande kunskap hos Svenska kraftnät.

– Ska jag vara ärlig tror jag att det är ren inkompetens. De kände till att behovet fanns men jag tror inte att man funderade över konsekvenserna av att avstå ifrån upphandlingen. Det är också märkligt att tacka nej till en kostnad på 110 miljoner kronor per år under några kritiska år för att rädda Skånes elförsörjning, för att sedan använda drygt en miljard av skattepengar för att upphandla kraftverk i Stockholm för ungefär samma ändamål. 

Öresundsverket i Malmö.

”Hade varit en stor tillgång”

Även Christian Holtz, energimarknadsexpert på Merlin & Metis, tror att verket hade varit praktiskt i det rådande läget.

– Det hade förbättrat situationen och varit en tillgång även i framtiden, absolut. Det finns ett stort behov av planerbar produktion i södra Sverige, säger han.

Christian Holtz säger att han inte är insatt i vad Svenska kraftnät befann sig i för ekonomisk situation 2019, men medger att det elmarknadsmässiga läget såg helt annorlunda ut då.

– Det är mycket som har hänt nu som kanske framstod som väldigt osannolikt för tre år sedan. Det är dels kriget i Ukraina men även att elektrifieringen har ökat snabbare än vad man trodde. Öresundsverket eldades dessutom med fossilt bränsle vilket kan ha talat emot att köpa det. Kostnaden verkade nog större än nyttan.

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Merlin & Metis.

Ska vara förutseende

Samtidigt menar han att det ingår i Svenska kraftnäts uppdrag att vara förutseende.

– Det ligger i deras roll att kolla efter tänkbara extremscenarion.

Inte heller Christian Holtz vill uttala sig om exakt vilken situation vi hade befunnit oss i om vi hade haft Öresundsverket – men säger att det inte hade spelat en obetydlig roll.

– Med facit i hand hade det varit väldigt värdefullt. Det var som sagt ett naturgaseldat kraftverk, men det hade eventuellt kunnat konverteras till biogas, vilket hade varit en intressant möjlighet.

SVK: Hade inte inneburit stor förbättring

Men enligt Svenska kraftnät själva är det inte säkert att det hade gjort en större skillnad.

– Det hade inte lett till någon stor förbättring av effektbalansen. Det hade inte heller kunnat dämpa priser i södra Sverige, då aktivering av effektreserv inte får användas för att dämpa elpriserna. Så beslutet om effektreserv hade inte gjort någon skillnad för hushållens elräkning, säger Anna Jäderström, chef på Svenska kraftnäts enhet Balansmarknad.

Enligt henne tackade man nej till att köpa Öresundsverket på grund av priset.

– Det var väldigt dyrt i jämförelse med tidigare upphandlingar. Det finns regelverk kring hur stor volym vi får upphandla och som myndighet behöver vi alltid säkerställa kostnadseffektivitet i alla upphandlingar. Vi såg att Öresundsverket var fem gånger så dyrt som redan upphandlad produktion.

Anna Jäderström på Svenska kraftnät.

”Var rätt beslut”

Samtidigt säger Anna Jäderström att myndigheten i flera år har flaggat för att det behövs mer produktion i södra Sverige.

– Vårt uppdrag är att säkerställa driftsäkerheten och hantera risken för effektbrist. Men vår bedömning är att vi gjorde det vi kunde inom ramen för effektreserven just då.

Anser ni i efterhand att ni gjorde en felbedömning?

– Nej. Vi fattade beslutet enligt det underlag vi hade där och då. Så nej, utifrån bedömningen då fattade vi rätt beslut. 

Enligt Mats Nilsson tyder beslutet på inkompetens, vad tänker du om det?

– Det håller jag inte med om. Det är så att vi har agerat utifrån de fakta vi har haft och vad vi kan göra inom ramen för effektreserven. 

– Gällande priserna påverkas de av utvecklingen i Europa. Elsystemet är komplext och det är lätt att flera olika frågeställningar blandas när det görs försök att förenkla. Jag tycker inte att det är rättvist utan helt felaktigt att kalla oss inkompetenta.