Svenska kraftnät sa nej till kraftreserv

Publicerad 2022-11-07

Elnätet i södra Sverige var i behov av en kraftreserv.

Trots det tackade statligt ägda Svenska Kraftnät nej till ett erbjudande om att köpa det.

Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber gjort.

Erbjudandet att upphandla en extra kraftreserv kom 2019 från Öresundsverket. Avtalet skulle innebära att kraftvärmeverket kunde se till att det fanns tillräckligt med el även de tider när förbrukningen är som högst.

Men Svenska Kraftnät accepterade inte budet och lade ner upphandlingen.

– Vi menade då att det här var ett bud som vi inte såg att vi ville ta, säger generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe till Kaliber.

Generaldirektören Lotta Medelius-Bredhe ångrar beslutet att inte köpa kraftreserv.

Kraftvärmeverk lades ner

Följden blev att Öresundsverket, som hade kapaciteten att förse hela Malmö med el, lades ner.

I stället antog Svenska Kraftnät att industrier själva skulle ta ansvar för att minska sin förbrukning vid en bristsituation, enligt programmet.

Samtidigt fanns behovet av en kraftreserv kvar. Enligt Per Wikström, elnätsexpert på Energiföretagen, hade Öresundsverket minskat risken för elbrist i vinter.

– Den skulle ju förbättra kraftbalansen och minska risken för om den skulle vara tillgänglig och i drift årets kallaste dag. Och det skulle vara så att vi inte kan få import då. Då skulle det göra att risken för förbrukningsfrånkoppling skulle vara lägre såklart, säger han till programmet.

”Hade underlättat”

I dag säger generaldirektören Lotta Medelius-Bredhe att hon ångrar beslutet och menar att man hade varit ett bättre läge om Öresundsverket funnits kvar.

– Ja, det är klart att det hade ju underlättat, all elproduktion hade ju underlättat givet det läge vi har idag.