Tina, 81, kan tvingas flytta – jättehöjning av hyran planeras

Publicerad 2024-02-12

Solnas allmännytta vill införa hyreshöjningar på upp till 70 procent för 570 lägenheter.

Efter tre årtionden i Råsunda kan 81-åriga Tina Florell nu tvingas lämna sitt hem.

– Socialdemokraterna gick till val på ”Ett Solna där alla kan bo”. Det känns som ett svek, säger Tina.

Som 55-åring flyttade Tina Florell till Bergstigen i Råsunda. Här har hon bott i snart 30 år och planen är att aldrig flytta.

Men sedan hyresvärden Signalisten för fyra år sedan började föra diskussioner om att höja hyran för 570 lägenheter med mellan nio och 74 procent känner sig Tina inte säker på att hon kommer kunna bo kvar.

– Jag har bott här i flera decennier. Jag har hela min bekantskapskrets här. Jag är ensam, min son bor i Tyskland, jag har ingen som kan hjälpa mig med någonting. Och jag har ryggproblem. Jag orkar inte flytta.

Hyresgästen Tina Florell har ryggproblem och säger att hon inte klarar av att flytta.

Skadades i flygolycka

Ryggproblemen kommer från en flygolycka som Tina var med om 2007.

Det var en tidig vårdag i april, Tina och några bekanta tog en flygtur med en vän som hade flygcertifikat och tillgång till ett litet privatplan.

Efter att ha njutit av att se Stockholm från ovan började motorn krångla ovanför Frihamnen.

Till slut stannade motorn helt varpå piloten tog beslutet att kraschlanda på ett fält på Djurgården.

Landningen var hård och farten hög.

– Det var jätteläskigt. Jag tänkte att nu dör jag. Jag minns fortfarande hur det kändes när vi slog i marken. Vi skumpade fram många meter. Det var då ryggen tog stryk.

I dag gjorde ryggen det svårt för Tina att ta sig till andra sidan vägen för att komma hem till grannen Ulf Hagy där flera av hyresgästerna har samlats för att diskutera hyrorna.

Tina Florell skadade ryggen i en flygolycka 2007.

Hänvisar till ”bruksvärdering”

Många av dem berättar att de inte kommer kunna bo kvar om Signalisten får igenom sina yrkanden.

Hyreshöjningarna i fråga handlar om så kallad ”bruksvärdering” och är något som man vill lägga på utöver den årliga höjningen.

Med bruksvärde menas en lägenhets praktiska värde ur hyresgästens synvinkel.

I Signalistens fall pekar man bland annat på bostädernas attraktiva läge, de goda kommunikationerna och närheten till grönområden.

– De påstår också att vår tvättstuga är väldigt modern och att vi har så fantastisk utsikt. I själva verket har har vi dragiga lägenheter och problem med kloakstank från toaletterna. Soporna sköts inte ordentligt. Det är mycket småsaker som gör att lägenheterna inte är värda mer, säger Kicki Hell, som bor i en etta på Bergstigen.

Enligt hyresgästerna sköts inte sophanteringen som den ska.

”Unikt fall”

Husen byggdes 1949 och har sedan dess ägts av Signalisten, Solnas allmännyttiga fastighetsbolag, som i dag förvaltar cirka 4 000 hyresrätter i kommunen.

I snitt har hyrorna i Signalisten höjts med cirka två procent per år mellan 2013 och 2024.

Sara Irenius, förhandlare på Hyresgästsföreningen, säger att Signalistens krav är unika.

– Jag har inte hört talats om något liknande fall, att en allmännyttig hyresvärd vill höja hyrorna på det här sättet utan en bra anledning. Det är ett väldigt högt yrkande. Det korresponderar inte alls med värdet på fastigheterna.

Sara Irenius nämner tillexempel att de flesta av lägenheterna inte har renoverats sedan 90-talet och att standarden är enkel.

– Bolaget är såklart intresserat av att få in pengar. Men de har gått med stora vinster de senaste åren så det finns inget behov av att öka sin likviditet.

Kicki Hell och Tina Florell.

”Rakt av olämpligt”

I stället tror hon att ett motiv kan vara att de stora höjningarna skulle kunna bana väg för liknande höjningar hos andra hyresvärdar, om de går igenom.

– Lyckas man få upp hyrorna i Råsunda innebär det att andra värdar kan inspireras att göra samma sak.

I förhandlingarna företräds Signalisten av Fastighetsägarna, något Sara Irenius beskriver som olämpligt.

– Att en organisation med en så tydlig politisk agenda, och som har ett egenintresse av att driva upp hyror, företräder ett allmännyttigt bolag är rakt av olämpligt. Man kan fråga sig varför ett socialdemokratiskt styre går med på det.

När det beslutades om att driva processen om hyreshöjningar hade Solna en blå ledning och det satt andra personer i Signalistens styrelse.

Signalistens hyreshus i Råsunda.

”Ett Solna där alla kan bo”

I dag är socialdemokraten Jimmy Blomqvist Larsson ordförande i Signalisten.

– Vi ärvde processen om bruksvärdering från det tidigare styret och är överens inom
den nya koalitionen om att inte dra i bromsen, säger han.

Jimmy Blomqvist Larsson understryker att ärendet drivs av tjänstemän och att det inte är en fråga för styrelsen, men säger att det hittills inte har funnits skäl att överpröva tjänstemännens bedömning. Han hoppas dock fortfarande på att det går att hitta en förhandlingslösning.

– Vi som bolag står inför stora behov framåt. För att säkra finansieringen och kunna ta ansvar för fastigheterna 10-20 år framåt i tiden behöver man öka hyresintäkten. Någonstans måste ekvationen gå ihop.

Signalisten har låg belåning och gick med en vinst på 50 miljoner förra året. Är det verkligen nödvändigt att hyresgästerna ska betala så mycket mer?

– Om några år kommer vi börja renovera delar av beståndet och då kommer vi i många fall behöva evakuera de boende. När det drar igång kommer vi istället att gå med stora underskott. Så tajt är det. Vi har 4 000 lägenheter idag och 1 700 lägenheter kommer att behöva renoveras. Vi måste kunna ta ansvar för sådant som är bruksvärdeshöjande. Vi behöver få upp hyrorna i Råsunda något. 

Jimmy Blomqvist Larsson, styrelseordförande Signalisten.

Varför ska 570 av 4 000 hyresgäster betala för framtida behov och renoveringar?

– Så fungerar det inte och de kommer inte betala för alla behov. Däremot behöver vi titta på olika sätt att klara framtida utmaningar. Enligt våra tjänstemän är det här ett sådant sätt, som nu ska prövas av Hyresnämnden.

Socialdemokraterna i Solna gick till val under parollen ”Ett Solna där alla kan bo”. Hur rimmar hyreshöjningar på upp till 70 procent med den?

– Frågan är oerhört mycket större än så. Det har knappt byggts hyresrätter i Solna de senaste decennierna, det har bara varit dyra bostadsrätter. Vi kommer att bygga hyresrätter och renovera smartare. Jag står upp för det vallöftet varje dag.

Varför har ni, ett allmännyttigt fastighetsbolag, Fastighetsägarna som ombud?

– Den frågan missar målet kan jag tycka. Det är vårt juridiska ombud, ingen politisk markering. I andra processer har man valt andra företrädare. Det handlar om att inte lägga alla ägg i samma korg.

Jimmy Blomqvist Larsson är noga med att poängtera att det inte kommer bli tal om någon retroaktiv hyresinbetalning.

Hyresgästerna Tina Florell och Yvonne Henriksson.

Bytte parti – känner sig sviken

Ärendet ligger nu hos Hyresnämnden och ett besked om höjningarna förväntas komma de närmsta veckorna.

Borta på Bergstigen suckar Tina Florell när hon påminns om Socialdemokraternas valslogan.

Hon var själv en av dem som lade sin röst på S istället för sitt vanliga parti i det senaste valet – enbart på grund av förhoppningen om att de skulle infria vallöftet om bostadsfrågan.

– De gick till val på att alla i Solna skulle kunna bo kvar i sina lägenheter. Att det inte skulle bli så att folk tvingades lämna sina hem. Det känns som ett svek.

Tina håller sig om nacken och säger att ryggen inte håller för en sista flytt.

– Jag hoppar nog från balkongen. Men vad ska jag göra? Jag orkar inte flytta.