Vi mår inte bättre av fiskfett i skinkan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-18

Fibrer i fil och fiskleverolja i kött.

Hälsotrenden bland livsmedlen har bara börjat.

Och jag är ganska skeptisk.

Äkta vara.

De kommer att explodera inom de närmaste åren, matvarorna som inte bara är mat utan ska frälsa oss till evig ungdom och hälsa.

Och det kan väl inte vara något fel i det?

Hmmm, jag tycker att det känns som att stå i ett rum med skrattspeglar där allt förvrängs.

Äta skinka för att få i sig det nyttiga fiskfettet istället för att verkligen äta fisk?

Ta en tallrik fiberfil istället för att få fibrerna genom ett äpple?

Dricka juice med kalcium istället för att dricka ett glas mjölk?

Jag gillar det inte.

Redan i dag är matkunskaperna klena hos skolbarn och inte blir det enklare att förstå vad och hur man ska äta om ”undervisningen” ska läggas ut på marknadsförare och fluffiga budskap på förpackningar.

Jag tror nämligen inte att vi mår bättre av att skippa fisken och ta en extra skiva skinka med omega 3-fettsyror.

Men vi kommer att invaggas i en tro att vi äter sundare och nyttigare än vad vi gör om vi bara adderar lite ”functional foods” till det vanliga vi stoppar i oss.

I en amerikansk undersökning, läser jag i branschtidningen Fast Food, visade det sig att restauranggäster som beställer en hälsosam huvudrätt också beställer tillbehör, dryck och efterrätt som innehåller 131 procent fler kalorier än den som äter ”vanligt”.

Och att kunder som fick uppskatta kaloriinnehållet i olika typer av mat kraftigt underskattade kaloriinnehållet i mat som annonserades som hälsosam.

Hälsomaten påminner inte så lite om drömmen om enkla, snabba sätt att gå ner i vikt utan att anstränga sig. Fast nu är det hälsan vi ska fixa snabbt och lätt med nya matvaror.

Får jag lov att påpeka att Coca Cola lanserades som en hälso-givande dryck när det begav sig?