Libanesisk fest på svenskt vis

Uppdaterad 2019-09-05 | Publicerad 2005-02-03

Pröva en multikultisemla på fettisdagen

För många svenskar stavas fettisdagen S-E-M-L-A.

Men för Sveriges alla katoliker har dagen en helt annan innebörd.

Här bjuder kocken Elias Alekji på en libanesisk måltid - baserad på svenska råvaror.

Elias Alekji är en av Sveriges 140 000 katoliker, och driver en libanesisk restaurang i Stockholm.

För att fira fettisdagen har han skapat en särskild festmeny - libanesisk men med svenska förtecken.

Flytande honung

Och alla vi som prompt vill ha semla på fettisdagen, får vårt lystmäte tillfredsställt. Elias måltid avslutas med en multikultisemla med kardemummadoftande pudding och flytande honung.

– Pudding är en typisk libanesisk efterrätt. Placerad i det svenska semmelbrödet blir det min speciella hyllning till fettisdagen, kommenterar Elias sitt val av dessert.

Förutsättningen för Elias när han skapade sin meny, var att han skulle kunna använda sig av svenska råvaror.

Kulturkrock

– Grillfat brukar vi äta i Libanon. Här har jag gjort det på kyckling, biff och fläsk. Man kan använda lamm också, men jag valde att inte göra det eftersom det inte känns typiskt svenskt, säger Elias.

Han kallar festmåltiden för ”den perfekta kulturkrocken”.

– Det jag menar är att det går bra att göra libanesisk mat även med svenska råvaror.

Vad betyder fastlagen och fastan för katoliker?

– Det är jätteviktigt. Och nu när påven är sjuk känns det ännu viktigare. Det är lika viktigt för oss som ramadan är för muslimerna.

Förrätt: Bröd med vitlöksdoftande röror

Rörorna passar bra till både vitt och grövre bröd.

Varmrätt: Grillmix

Serveras med potatisskålar fyllda med grönsaks- och rotfruktshack och sås med smak av honung och gräslök.

Efterrätt: Multikultisemlan

Fakta om semlor

Mia Carron

Följ ämnen i artikeln