Gå ner snabbt och enkelt – äckelbanta

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-01

Gå ner i vikt till jul?

Enkelt.

Lär dig bara hur den billiga maten görs.

Hemlagat är gott.

Det finns ett riktigt Halleluja-moment i mitt matliv, fast precis tvärtom.

Kommer ni ihåg Jamie Olivers programserie om den usla skolmaten i England?

I ett avsnitt fick han ta till det riktigt grova artilleriet för att övertyga några sturiga ungar om att hans egenhändigt tillagade kyckling var mycket smakligare än de chicken nuggets som barnen trånade efter.

Den nakna kocken visade mycket precis och mycket pedagogiskt hur man rör ihop smeten till de friterade kycklingbitarna.

Och det var riktigt vämjeligt.

Mycket riktigt sjönk entusiasmen för chicken nuggets ner under skosulorna på eleverna.

Hemma hos mig såg tre av fyra barn programmet. Numera är det bara en – den som inte tittade på, förstås – som tycker att chicken nuggets hör till livets delikatesser.

Jag ska inte svära på att det bara hänger ihop med allt fusk och äckel som jag stöter på i mitt jobb, men sedan jag började skriva om mat har jag gått ner 15 kilo.

Äckelfaktorn i den billiga maten ska inte underskattas.

Därför undrar jag om inte teve borde göra helt om i fråga om matprogram.

I stället för att låta glada kockar förföra oss med trendiga råvaror och darra på rösten när de beskriver de ljuvliga dofterna borde matprogrammen handla om äcklet i matindustrin i stället.

En kvart i veckan skulle nog räcka för att vi ska slippa bekymra oss om överviktsproblem.

Visa upp hur det ser ut när man gör färdiga köttbullar, hur vanlig skinka kan förvandlas till en vattensjuk gegga och sedan pressas ihop och hur fiskslamsor pressas ihop, komplett med ”sågspån” av fisk, till fiskpinnar.

Inte främjar det aptiten, precis.

Och jag skulle gärna höra den där kockrösten darra av indignation över matslabbet.