Sveriges rikaste man sänker anställdas löner

H&M-trotjänaren: ”Som säljare är du inte värd något”

Familjen Persson äger nästan 55 procent av aktiekapitalet och 78 procent av rösterna i H&M.

Säg den svensk som inte känt lite stolthet när den ser ett blågult IKEA-varuhus eller en H&M-butik på modestråk runt om i världen. För många svenskar har företagen också blivit ett sätt att leva. De har erbjudit jobb och karriärsmöjligheter. Vänner och ett gott liv.

Men på H&M blåser det andra vindar idag.

Förra året gick den svenska modekedjan igenom ett stålbad. Miljarder skulle sparas och 400 personer sägas upp. Den nya organisationen stod klar i somras.

Tvingades gå ner i lön

Ett sparpaket är lagt som innebär årliga besparingar på två miljarder kronor. I Sverige drabbas 1 021 personer. Samtidigt som inflationen skenar tvingas de allra flesta butiksanställda gå ner i lön.

De butikssäljare som är kvar har nu kontrakt på mellan 5-30 timmar i veckan.

Tidningen Handelsnytt har granskat processen och talat med butiksanställda. Personal uppger att den tidigare omvittnade ”H&M”-andan – som innebar att man ville ge allt för att företaget skulle gå så bra som möjligt – är som bortblåst.

Anne Kuusinen är ledamot i den centrala fackliga gruppen inom H&M. Hon har arbetat inom företaget i över 30 år och säger till Handelsnytt att hon varit en stolt bärare av H&M-andan. Men inte längre.

– Förr inkluderade man alla. Men nu, är du säljare är du inte värd något, säger hon till Handelsnytt.

”Som att bli halshuggen”

Josefin Svensson valde i somras att sluta efter 20 år som anställd i H&M-butiker i Kalmar. Hon blev av med både sin ansvarstjänst och fick kontraktet hyvlat från 35 till 30 timmar i veckan.

– Jag hade varit anställd så länge och känt att jag betydde något för dem, säger hon till Handelsnytt.

– Och så kommer det här – det var som att bli halshuggen, förklarar Josefin Svensson.

H&M är numera utsatt för hårdare konkurrens i den så kallade fast fashion-industrin. Kinesiska e-handelsföretag kan producera snabbare och billigare. Men det är inte direkt synd om den svenska klädjätten.

Sedan sparpaketet lades fram har aktiekursen stigit. Huvudägaren Stefan Persson har en förmögenhet på runt 160 miljarder kronor. Det gör honom rikast i Sverige. Och till den 104:e rikaste människan i världen.

Jagar arbetstimmar

Samtidigt måste de anställda springa allt snabbare, men utan att få en ordentlig heltidslön som det går att leva på. Anställda tvingas kolla mobilen för att jaga extra arbetstimmar.

Handelsnytt har sökt en intervju med H&M:s ledning sedan förra hösten. I måndags svarade till slut HR-chefen Karin Stenström via mail. Hon skriver att företaget är mån om sina medarbetare.

Mer sanningsenligt hade varit att säga att H&M är mån om sina aktieägare.