När H&M hyvlar tjänar Sverigechefen storkovan

Fick en löneökning på 55 procent

Filip Ekvall, tidigare Sverigechef på klädjätten H&M.

För många har de senaste åren varit tuffa. Det ekonomiska stålbadet har påverkat alla.

Nästan alla, åtminstone. På H&M:s svenska huvudkontor har tiderna inte varit riktigt lika tuffa.

Idag har Filip Ekvall en ledande, global roll inom H&M-gruppen. Men fram till mars 2022 var han Sverigechef för den svenska klädjätten. Under samma år fick han en löneökning på 55 procent till 7,2 miljoner kronor om året, rapporterar tidningen Handelsnytt.

Hyvlade kontrakt

Det här var dessutom samma år som H&M varslade om att hyvla kontrakten för runt 1000 butiksanställda. Under samma period höjdes Ekvalls månadsinkomst med 217 000 kronor.

Peter Nilsson är fackligt aktiv och klubbordförande för drygt tio butiker i Malmöområdet. Han är förvånad över Ekvalls löneökning.

– Jag är mållös. Vi har hela tiden fått höra att H&M går så dåligt och att omorganisationen är nödvändig för att det alls ska finnas några butiker i framtiden. Det känns mycket märkligt, säger han till Handelsnytt.

Men det är inte bara på H&M som det varit glada tider för olika företagsledare.

Skillnad i lönekuverten

Svensk Handel heter arbetsgivarorganisationen för butiker och lager. Det är de som förhandlar anställdas löner mot facket. I Svensk Handels styrelse sitter 18 företagsledare, bland annat Filip Ekvall, för olika svenska handelsföretag.

För en butiksanställd låg 2022 snittlönen på 20 700 kronor i månaden, ob-tillägg inräknat. För gänget i Svensk Handels styrelse såg lönekuverten lite annorlunda ut.

Snittlönen 2022 var 570 000 kronor i månaden. En ökning på 15 procent jämfört med året innan.

Hur mycket ökade de butiksanställdas lön under samma period? Ungefär 2 procent.

Samtidigt som företagsledarnas löner ökar och de anställdas kontrakt hyvlas förväntas de dessutom arbeta hårdare.

Stressade och underbemannade

I höstas skickade fackförbundet Handels ut en enkät till sina skyddsombud. Den visar att mer än var tredje butik i Sverige är underbemannad och att personalen är väldigt stressad.

Lönegapet mellan styrelsemedlemmarna i Svensk Handels och anställda i butik och lager är inget annat än smaklöst.

En styrelsemedlems månadslön motsvarar nästan 28 sönderstressade handelsanställdas. Det går att göra andra val. Det går att få andra resultat.

Denna chatt är stängd.

  • Rasmus Hansson
    21 dec 2023

    Nu stänger vi chatten för idag. Tack för era kloka inspel och frågor. På återseende!

  • 21 dec 2023

    Tycker din logik är svag, Rasmus. Hyvlandet är en nödvändig strukturell förändring för att möta rätt mix av digital/fysisk handel. Sen kopplas det till en löneökning för en chef vars ansvar vilar långt utanför Sveriges gränser. Som sagt, bra sensation, men rätt smutsig journalistik.

    Sebbe

    Det kanske var en nödvändig strukturell förändring att ge Ekvall en större pengapåse också.

    Rasmus Hansson
  • 21 dec 2023

    Så här ser snart hela svenska samhället ut, från bank till matbutik till företag till kommun. Kan du sko dig på nåns bekostnad så gör det. Känns bra i magen ett tag....God Jul

    Jessica

    Ja, vi har bland annat sett hur matjättarna gjort storvinster i år. Inte så roligt för vanligt folk som har svårt att handla likadana matkassar som de gjorde förr.

    Rasmus Hansson
  • 21 dec 2023

    det får stå för dig

    dennis_svensson

    Ja. Texten är skriven av mig så det är ett korrekt påstående.

    Rasmus Hansson
  • 21 dec 2023

    Hej Rasmus. Jag har bara en liten fråga. Jag vill dock förtydliga att jag står med dig i att lönerna, all stress etc för de som arbetar i butiker bör hanteras mer smakfullt. De förtjänar absolut att kunna leva gott och inte oro sig för morgondagen. Men är inte din artikel återigen ett tydligt bevis på den svenska avundsjukan? (Varför ska de ha och inte vi) Det blir tyvärr lite löjligt när vi fortfarande år 2023 väljer att lägga fokus på andras lycka än att titta sig själv i spegeln och fråga, hur kan jag ändra något för att göra mitt liv bättre. Avundsjuka klär ingen tyvärr

    Edward

    Om det är svensk avundsjuka att vilja uppnå ett mer ekonomiskt jämlikt och rättvist samhälle så kalla mig svenskt avundsjuk.

    Rasmus Hansson