Saudi inte facit i utrikespolitiken

Efter att Sverige beslutat att inte förlänga samarbetsavtalet har Saudiarabien kallat hem sin ambassadör och regeringen har fått hård kritik från såväl delar av arabvärlden som den svenska borgerligheten.

År 1968 kallade USA hem sin ambassadör efter att den unge ecklesiastik­ministern Olof Palme gått i en demonstration mot Vietnamkriget tillsammans med Nordvietnams ambassadör.

Högerledaren Yngve Holmberg ­krävde Palmes avgång, varpå Palme kallade Holmberg ett ”tjänstvilligt offer för en ­inbillad påtryckning från främmande makt.”

”Låt oss bygga en vaktkur åt Holmberg ute på Arlanda. Där kan han sitta och se ambassadörerna komma och gå, och ­räkna ut vad han ska tycka”, sa Olof ­Palme i sitt förstamajtal samma år.

Bland de värsta staterna

Margot Wallström får nu stark kritik från borgerligheten för att hon kallat Saudi­arabien en ”diktatur” och deras straffrätt ”medeltida”. Genom sam­arbetsorganisationen IOC protesterar större delen av den muslimska världen mot den svenska hållningen. Både Saudi­arabien och Förenade arabemiraten har tagit hem sina ambassadörer och i går kom beskedet från Saudis huvudstad ­Riyadh att svenska affärsresenärer inte kommer att ges visum.

Nästa steg är handelskrig.

I Saudiarabien får kvinnor inte köra bil, i praktiken behandlas de som ägodelar först åt sin far och sedan åt sin man. Rättsystemet är byggt på en extrem och ovanlig tolkning av islamisk lag, sharia, inte olik den terrorsekten Islamiska staten tillämpar.

I Förenade Arabemiraten är över 80 procent av invånarna gästarbetare som i praktiken saknar rättigheter.

Tankesmedjan Freedom House som granskar hur länder lever upp till demokrati, mänskliga rättigheter och rätt­statens principer sätter båda länderna

i kategorin ”inte fria”. Saudiarabien dessutom med tillägget att de tillhör ”de ­värsta av de värsta” tillsammans med ­stater som Nordkorea, Sudan och Somalia.

Det går intellektuellt att förstå Yngve Holmbergs upprördhet för 50 år sedan. USA är en stat vi delar värderingar och demokratiska traditioner med.

Men hur hamnade vi i läget att Saudiarabien och Förenade arabemiraten ses som rimliga sanningsvittnen om vår ­utrikespolitik?

Förvärrar krisen

Oppositionen är uppenbarligen så förblindad av sin önskan att sätta dit ­regeringen att de verkar glömma vilka stater de nu ger sig i lag med.

Problemet är också att borgerlig­heten och näringslivet sannolikt har ­förvärrat krisen. Saudiarabien ser själv­fallet när deras handlingar har effekt på den svenska debatten och kommer knappast att överge en strategi som fungerar.

Samtidigt kan Sverige inte vika ner sig inför påtryckningar från främmande makt i frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, lika lite som vi kan ­acceptera att terrorister ställer villkor för vår yttrandefrihet.

Även att kröka rygg inför påtryckningar utifrån har ett pris.