Förkortad arbetstid är inte mañana-fasoner

Varför ska vi jobba mer än danskarna?

Danskar har mer tid för Irish coffee – och glädje.

För många är tid det allra dyrbaraste man har. En del skulle till och med säga att tid är en bristvara. Det är mycket man känner att man inte hinner med under en vanlig arbetsvecka. Men snart finns det kanske ett ljus i tunneln.

Lyckligtvis har debatten om arbetstidsförkortning åter tagit fart i Sverige efter att Socialdemokraterna öppnat för att driva frågan. Vänsterdrömmar och mañana-fasoner, enligt högern som alltid stretat emot i den här frågan.

Välfärden klarar sig

En som är aktiv i debatten är Hampus Andersson. Han arbetar som utredare på fackförbundet Kommunal. Ett vanligt motargument till arbetstidsförkortning han stöter på är att välfärden skulle ta stryk. Något han inte tror stämmer.

– För det första har vi ett sparkapital i människor som arbetar deltid som skulle kunna räkna upp sig till heltid. För det andra så är behovet i välfärden inte fler arbetstimmar, utan det är individer och det är en jättestor skillnad, säger han i ETC:s podcast Tyckpressen.

Men ekonomin då? Hur ska det gå med den? Det tycks inte vara så enkelt som att fler arbetstimmar helt korrelerar med ett ökat ekonomiskt välstånd, menar Andersson.

Inget hack i kurvan

Tittar man på jämförbara länder i närområdet som har kortare arbetsveckor än Sverige har deras BNP inte påverkats av förkortad arbetstid. 1987 sänkte Norge sin arbetstid från 40 timmar till 37,5. 1990 sänkte Danmark sin till 37. Sverige behöll sina 40-timmarsveckor.

Om det vore så enkelt som att fler arbetade timmar ger större samhällelig rikedom borde man rimligtvis sett ett hack i ländernas BNP-kurvor vid de här årtalen jämfört med Sveriges. Men det gör man inte.

Man borde också ha sett ett hack i den svenska BNP-kurvan 1973 när vi gick från 48- till 40-timmars arbetsvecka. Men inte heller där syns det. Utöver detta vet vi även att produktiviteten i Sverige mer än fördubblats sedan vi senast genomförde en arbetstidsförkortning 1973.

Positiva effekter

På sikt skulle man kanske även kunna se fler positiva effekter av en arbetstidsförkortning. Kanske skulle fler orka engagera sig i föreningslivet och att arbeta för att ge ungdomar en mer meningsfull fritid.

Vissa kanske skulle lägga mer tid på att återhämta sig från arbetets börda. Kanske skulle till och med de stressrelaterade sjukskrivningstalen inom välfärdsyrkena minska. Men. Allt ovan är såklart bara fruktansvärda, hemska vänsterdrömmar och mañana-fasoner.


Vad tycker du? Chatta med Rasmus Hansson om texten. Livechatten öppnar 09.00 men du kan skicka in inlägg redan nu.

  • Rasmus Hansson
    20 feb09.32

    Gänget! Det här var ett ämne som verkligen engagerade. Det är svårt att hinna med alla kloka kommentarer och inspel från er.

    Men nu har klockan slagit halv tio och det är dags för mig att stänga den här chatten.

    På återseende.

  • 20 feb09.30

    Lite märkligt att det nu framstår som frågan kommer från S när V har drivit detta så länge jag kan minnas. Snarare så att S verkar hoppa på tåget nu vilket är positivt

    Max

    Det har du rätt i, V har drivit den här frågan länge. Men när S nu har hakat på blir chanserna större för att det ska bli verklighet. Ju fler partier som vill arbeta för det här, desto större sannolikhet.

    Rasmus Hansson
  • 20 feb09.28

    Mer fritid mer ork

    Mer ork desto mer spenderade pengar

    Mer spenderade pengar gynnar BNP

    Mindre sjukskrivningar, fler som kan jobba extra och mycket andra fördelar med en kortare tid….

    Jag är heltidsanställd men jobbat cirka 30 timmar i veckan oftast. Jag mår så mycket bättre då än när jag jobbat 40.

    Jag orkar mer med barnen och hittar på en massa aktiviteter, men med 40 timmar är jag bara hemma 😁😁😁

    Hello

    Ja. En arbetstidsförkortning skulle i mångt och mycket finansiera sig själv.

    Rasmus Hansson
  • 20 feb09.27

    Intressant om det finns tillräckligt med timmar i vården redan varför skriks det då efter mer pengar? Och dom som jobbar deltid kanske gör det av någon anledning t.ex vill dom kanske inte lämna sina barn på förskola 07.00 till 16.00

    Leif

    Leif

    För att det behövs fler individer som jobbar inom vården.

    Rasmus Hansson
  • 20 feb09.24

    Att gå till 37 tim som i Danmark låter möjligt. Däremot att gå till 30 tim på en gång verkar orealistiskt, särskilt som vi har stor arbetskraftsbrist inom många yrken.

    Ove

    Jag tror att det är möjligt att gå ner till 32.

    Rasmus Hansson