Kinberg Batras egen Juholt-kris

Anna Kinberg Batra är hårt ansatt och sprickan växer i Moderaterna.

Moderaterna är de nya Socialdemokraterna. Och då pratar vi inte om deras tidigare förflyttning mot mitten, utan om kriserna inom partiet. Tillståndet i dagens Moderaterna tycks liknas vid Socialdemokraternas under Håkan Juholt.

Anna Kinberg Batras parti präglas av inre motsättningar, strategiska felsteg och politiska lappkast. I dag framstår i stället Centerns Annie Lööf som den starkaste borgerliga partiledaren.
Läget förbättrades inte för moderatledaren när den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (M) bestämde sig för att göra comeback på den politiska scenen i veckan.

Kritik från tunga moderater

I en artikel på DN Debatt skriver han att Moderaterna borde stänga dörren till Sverigedemokraterna. Han menar att SD visat sig vara ett opålitligt parti och att deras riksdagsmotioner är "rena skämtet".

I går fick han även stöd av de moderata veteranerna Sven-Otto Littorin, Gunilla Carlsson och Sten Tolgfors.
Den stora nyheten var att Odenberg förordar att Moderaterna ska vara öppna för att bilda en koalitionsregering med Socialdemokraterna. Han anser att det kan vara nödvändigt för att få till viktiga reformer.

Högt pris för kompromisser

Reglerad invandring, ökad beskattning på egendom och omtag på arbetsmarknaden för att få ut nyanlända på arbetsmarknaden. Många av hans förslag skulle säkert moderater och socialdemokrater kunna kompromissa fram lösningar på.

Men till vilket pris?
Analyser av riksdagsvalet 2014 visade att när regeringsalternativen möttes i mitten strömmade väljarna ut på kanterna. Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna växte procentuellt mest.

En samarbetsregering mellan S och M skulle sannolikt förstärka den polariseringen. Tyskland, Österrike och Finland har med varierande framgång testat liknande koalitioner. I länderna har ytterkantspartierna och missnöjet mot "etablissemanget" vuxit.

Allianssamarbetet skjutet i sank

Tanken på en handelskraftig S-M-regering är en våt dröm hos många liberala debattörer. Men politiska framsteg har sällan tagits utan ordentliga konflikter.
Kvinnors rättigheter, åtta timmars arbetsdag och allmän pension. ­Inget hade uppnåtts utan politisk kamp. Det har handlat om höger/vänster, men framför allt om synen på jämlikhet och frihet.
Där kommer Socialdemokraterna och Moderaterna aldrig vara ense.
Anna Kinberg Batra har på kort tid skjutit Alliansprojektet i sank med sin utsträckta hand till SD. Nu verkar hon även splittra det egna partiet. Regeringsdugligheten är på bottennivåer.

I ljuset av det ska nog Mikael Odenbergs utspel framför allt ses som ett försök att få ett förlist skepp på rätt köl igen.