Bra där Pourmokhtari – att borra i havet är idioti

Låt det hela förbli science fiction

Vad som inte passar in i den här bilden? Gruvdrift.

Det låter nästan som science fiction, men det är inte det. Det pågår just nu en internationell diskussion om man ska tillåta gruvbrytning långt nere i djuphavet.

Bland kaskelotter och bläckfiskar.
Där finns nämligen en stor mängd metaller och mineraler. Typ kobolt, mangan och koppar – ämnen som används i allt i från bilbatterier till mobiler och vindkraftsturbiner.

Men nu har Sveriges klimat- och miljöminister, Romina Pourmokhtari (L), sagt nej till en sådan gruvdrift. Åtminstone tills man vet konsekvenserna av vad en sådan industri innebär för livet på jorden.

Det är mycket bra.

För förutom alla mineraler finns det en enastående rikedom av djur och växter på havsbotten. En skatt som är så ofantlig att vi inte ens känner till dess fulla vidd. Havet är så djupt och stort att det är svårtforskat. Vi vet i nuläget mer om månens yta än om livet i havet.

Nej – för alltid

Därför har nu Sverige, men även länder som Tyskland och Frankrike sagt nej till gruvdriften. Tills vidare.

Men nej:et borde göras permanent.

Istället för att gräva nya gruvor borde man effektivisera användandet och skapa ett internationellt pantsystem. I dag finns mineralerna inlåsta i bilar och telefoner som istället för att återvinnas läggs på tippen.

Att borra i havets botten, mitt i denna planetära kris, borde förbli science fiction. Är det något vi borde ha lärt oss från historien är det att vi borde chilla med ingreppen i naturen.

Särskilt när det är smartare, miljövänligare och säkrare att återvinna det vi redan utvunnit. De enda som förlorar på det är gruvbolag som vill fortsätta maximera sin vinst till det yttersta.

Vad tråkigt.

Denna chatt är stängd.

  • Fanny Jönsson
    12 juli 2023

    Nu är klockan 09.30 och det är dags att stänga chatten. Stort tack för ert engagemang! Vi hörs snart igen.

  • 12 juli 2023

    Får The Swarm vibbar av hela idén, så samtidigt som vi kämpar med att minska fisket och att soporna hamnar i havet och förstör djurlivet så vill de nu ge sig ut på helt främmande mark och gräva på botten och skada djurlivet och skräpa ner ....idioti

    Therese
  • 12 juli 2023

    Din kunskap om havet och naturresurserna känns ofattbart låg, försök skriva om något du själv begriper det blir bäst både för läsaren och dig själv

    Eriksson

    Tack Eriksson för din konstruktiva kritik. Vad är det för kunskaper jag saknar? Upplys mig gärna.

    Fanny Jönsson
  • 12 juli 2023

    Det är mycket klokt att skydda haven. Men civilisationen måste också må bra, för en förfallande civilisation kommer antagligen vara mycket negativ för biosfären. Vilket betyder att återvinning så klart måste göras. Men det kommer inte räcka på långa vägar. Så i mina ögon känns det mer och mer nödvändigt för att satsa på asteroidgruvdrift och mångruvdrift. Det är det enda som är hållbart på lång sikt. Vi har ett "fönster" just nu för sådana satsningar, som kanske aldrig kommer tillbaka. För när naturen till slut kollapsar, så kommer det inte finnas tid och resurser för att göra sådant.

    Tommy Karlberg
  • 12 juli 2023

    Bra skrivet och bra av pourmokthari

    Lina

    Tack Lina!

    Fanny Jönsson