Förlorarna går rakt över till näringslivet

Måste lägga krokben för korruptionen i politiken

Svängdörrarna mellan politik och näringsliv utgör en korruptionsrisk.

På måndag kommer ett litet lämmeltåg av politiker och politiska tjänstemän att gå rakt in i näringslivet. Oavsett vem som vinner valet.

Det är så det brukar gå till.

När Socialdemokraterna förlorade valet 2006 gick mer än varannan politisk tjänsteman till olika former av lobbyistjobb. När S sedan knep tillbaka makten från alliansregeringen 2014 gjorde 64 procent av de borgerliga tjänstemännen exakt samma sak, enligt en granskning från Dagens Samhälle.

Svängdörrarna mellan politik och näringsliv har gått varma i Sverige.

Har länge saknat regelverk

Faktum är att Sverige länge har stuckit ut bland demokratierna i västvärlden. Fram till 2018 har vi helt saknat reglering av hur det får gå till när en politiker gör ett snabbt språng till näringslivet.

Det är ett problem att besluta om en sak ena dagen och nästa dag sälja sig själv och sin kunskap dyrt till det privata näringslivet.

Senast i raden av att gå från toppjobb i politiken till det privata näringslivet är tidigare energiministern Ibrahim Baylan (S). Efter valet startar han sitt eget bolag som konsult - inom just energibranschen.

Mitt under rådande energikris.

Det finns onekligen pengar att tjäna på den som sitter på stora branschnätverk och insikter man bara kan få om man själv stått mitt i smeten.

Alla goda råd är dyra, säger Ibrahim Baylan i en intervju med DN.

Vi bör ta honom på orden.

Problemet är bara innehållet i de goda råden från ex-politiker, vem de sprids till och hur den informationen senare används.

Risk för korruption

Det finns ett ord för detta, som inte helt lirar med den svenska självbilden: korruption.

För att undvika korruption mellan politiken och näringslivet inrättades 2018 den nya myndigheten Karensnämnden. Dit ska ministrar och statssekreterare anmäla sina planer efter livet på regeringskansliet. Sen får nämnden avgöra om det nya uppdraget kan skada statens intressen och om det behövs någon restriktioner eller karenstid.

Men enligt en granskning från DN har endast 22 anmälningar kommit in, varav bara två fått besked om att förskjuta sina planer några månader. En av dem var Ibrahim Baylan. Han får vänta till efter valet med sin konsultverksamhet.

Karensnämndens ordförande Anna Skarhed beskriver själv systemet som tandlöst.

Det är dags att lägga krokben för dem på väg in i svängdörren.


Sverige har länge stuckit ut med vårt bristande regelverk för korruption mellan politiken och näringslivet. Sedan 2018 har det stramats upp något, men fortfarande snurrar svängdörrarna snabbt.

Vad bör göras för att minska risken för att politiker och tjänstemän drar personlig vinning av sitt förtroendeuppdrag? Hur påverkar det människors tillit till politiken och demokratin, och när kan man egentligen säga att något är korruption?

Chatta med Aftonbladets ledarskribent Lovisa Arvidsson. Chatten öppnar 09.00 men det går bra att skicka in redan nu.

Det finns inga inlägg ännu.

Följ ämnen i artikeln