Gunnar Strömmers iver ger mig bara kalla kårar

På snabbspår mot ett övervakningssamhälle

I fredags presenterade justitieminister Gunnar Strömmer den första utredningen som ska arbeta enligt regeringens ”snabbspår”. Den handlar bland annat om ansiktsigenkänning.

I fredags togs i all tysthet ett historiskt steg i svensk statsförvaltning. Gunnar Strömmer tillsatte den första utredningen som ska arbeta i det nya snabbspår regeringen har hittat på. Och det är inga dåliga grejer som ska utredas.

Utredaren, Kazemir Åberg, ska bland annat lämna förslag som ger polisen rätt att använda Trafikverkets kameror för att leta efter nummerskyltar. Det ska dessutom bli tillåtet att använda automatisk ansiktsigenkänning vid kameraövervakning.

Utöver det ska polisen få större möjligheter att använda material från andras kameror.

Färdigt i slutet av maj

Allt ingår förstås i offensiven mot gängkriminaliteten och förslagen ska ligga på Gunnar Strömmers bord i slutet av maj. Dit är det knappt ett halvår.

Justitieministern anser att frågan är ”väldigt lämplig” att snabbutredas. Det förklarade han i förra veckan för Sveriges Radio. Hur det är med den saken kan man säkert diskutera.

En sak är i alla fall klar. Kameraövervakning, ansiktsigenkänning och registrering av individers rörelser är ett extremt ingrepp i människors integritet. Att dessutom använda automatiska system, som i Kina, skapar nya risker.

Diskriminerande system

I EU klubbades så sent som i förra veckan första steget i processen att förbjuda artificiell intelligens vid bland annat ansiktsigenkänning. Orsakerna? Systemen har till exempel ofta visat sig diskriminerande.

En av grunderna i svensk offentlig förvaltning brukar kallas beredningstvång. En minister, eller för den delen ett kommunalråd, kan inte fatta beslut hur som helst. Innan hon eller han lägger ett förslag måste saken utredas och dokumenteras. Dessutom ska de som berörs få möjlighet att säga sitt.

Inte snabbaste sättet

Det är inte det snabbaste sättet, men det är det svenska sättet.

Det finns säkert ministrar som förbannat allt trassel. Men reglerna ska garantera att det inte fattas riktigt dåliga beslut med konsekvenser som hade kunnat undvikas.

Vi ska nog vara glada att saker inte går för fort.

I regeringens nya snabbspår ska erfarna utredare gå igenom ett förslag inne i regeringskansliet. Tanken är att det ska garantera att jobbet blir ordentligt gjort, även om det går fort.

Inte längre än nödvändig

Det är möjligt att det kan fungera i vissa frågor. Beslut ska inte ta längre tid än nödvändigt. Men är det rimligt att snabbehandla så extremt känsliga frågor som kameraövervakning och automatisk ansiktsigenkänning? Är det rimligt att organisationer och de politiska partierna stängs ute från just det arbetet?

Knappast. Det är möjligt att ökad övervakning kan bli ett effektivt verktyg mot brott. Det är till och med möjligt att det går att skriva regler som gör att övervakningen kan förenas med personlig integritet. Men det kräver i så fall noggrannhet och stor öppenhet.

Inte ens en erfaren utredare fixar det till slutet på maj.