Fåfängt av ministrarna att krydda sina cv:n

Står nakna framför folket med sina fel och brister

Anna Tenje (M), Erik Slottner (KD) och Andreas Carlson (KD) har haft felaktiva cv:n på riksdagens hemsida. Bilden är ett montage.

Är det så fel att krydda sitt cv litegrann? En liten överdrift om hur vass man är på tyska för att ha en bättre chans på ett jobb har väl ingen dött av.

Nej, kanske inte. En potentiell ny arbetsgivare orkar väl inte kolla upp varenda liten detalj.

Och det är inte heller så att det är synligt för allmänheten.

Förutom om man är ett folkvalt statsråd då. Då ska cv:t rakt upp på regeringens hemsida.

Skitit i det blå skåpet

SVT-programmet Uppdrag granskning har kikat igenom våra statsråds cv:n. Tre av dem har nu fångats på bild, skitandes i det blå skåpet.

Granskningen visar att äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) inte slutfört programmet för europeisk administration vid Linnéuniversitet och Edinburgh University.

Civilminister Erik Slottner (KD) har i sitt cv antytt att det ska finnas en magisterexamen i portföljen, men glömt att utelämna den lilla detaljen att endast 90 av sammanlagt 240 poäng var avklarade.

Men värst av dem alla är kanske ändå infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Han har verkligen inte lyckats motstå frestelsen av att skruva upp sitt cv lite extra. Under en treårsperiod mellan 2007–2009 har han uppgett att han studerat fristående kurser i juridik och kommunikation vid Lunds universitet. I själva verket visade det sig vara två 10-veckorskurser på distans om 15 poäng vardera under totalt tre år.

Form av bedrägeri

När reportern Richard Aschberg konfronterar ministrarna är de alla lite svävande i sina bortförklaringar. Magnus Zetterholm är universitetslektor vid Lunds universitet. Han skräder inte med orden om deras tilltag.

– Det är en form av bedrägeri. I akademiska sammanhang hade det definitivt betraktats på ett sådant sätt, säger han till Uppdrag granskning.

Skarvningens pris

Statsråden i Tidöregeringen tycks nästan alltid lika förvånade över att de ska granskas av journalister. Om det inte är Romina Pourmokhtari (L) som konsekvent duckar olika medier så är det nu alltså tre ministrar som inte vill ta ansvar för att de har förskönat sina cv:n lite väl mycket.

En del i att vara folkvald är att ställa sig för allmän beskådan i hela sin prakt. Att stå naken framför folket med sina fel och brister, men även meriter. Så, är det egentligen så fel att skarva sitt cv litegrann då? Kanske inte.

Men som folkvald får man räkna med att få Uppdrag granskning på halsen.