Svenska män ljuger – vet ingenting om EU

Vem försöker ni lura egentligen?

Hela 71 procent av alla svenska män upplever att de har ganska bra eller mycket bra koll på vilka frågor EU beslutar om.

Om några veckor vallfärdar européerna till vallokalerna.

Eller, vallfärdar är nog ett starkt ord. Åtminstone i svensk kontext. I senaste EU-valet 2019 gick endast 55 procent av de röstberättigade och la sin röstsedel i urnorna.

Men till stundande val kanske röstdeltagandet blir högre. Svenskarna upplever numera att de har bra koll på vad EU sysslar med och vilka beslut som fattas där. I synnerhet karlarna har örnkoll på vad som sker i Strasbourg och Bryssel.

I en ny undersökning som Demoskop gjort, på uppdrag av Omni, hävdar 71 procent av alla svenska manliga väljare att de har ”ganska bra” eller ”mycket bra” kunskap om vilka frågor som ligger på EU:s bord.

Det är lovande! Och glädjande att svenska män engagerar sig och intresserar sig för demokratiska instanser. Men det finns ett litet problem. Visst låter det lite för bra för att vara sant?

Jag har besökt Europaparlamentet i Strasbourg. Jag har med egna ögon bevittnat sessioner i plenisalen. Jag har sett hur tjocka pappersluntarna med olika utredningar till lagförslag är. Jag kan garantera att ni inte har en susning om vad som försiggår därborta.

Jag förstår knappt själv vad som pågår i EU. Eller åtminstone har jag alldeles för sällan ork, lust eller energi att på riktigt sätta mig in i det.

Kan ni rabbla alla partigrupper om jag ringer er mitt i natten? Hur många EU-parlamentariker finns det? Hur många svenska EU-parlamentariker har vi?

Bara för att man läst en nyhet om att vitt snus ska förbjudas, någonting om EPA-traktorer eller hört ett rykte om att EU lagstiftar om hur rak en gurka måste vara innebär inte det att man har ganska bra eller mycket bra koll på EU.

Vad är det för tidningar och nyhetssidor svenska män lusläser för att hänga med så bra i EU-politiken? Var får ni tag i all information som gör att ni känner er så trygga i vilka frågor det beslutas om därnere?

Tillåt mig att tvivla på att 71 procent av er har politico.eu som startsida. Eller att ni prenumererar på deras olika nyhetsbrev om EU-politiken.

Svaret på varför så många män anser sig ha bra koll är kanske inte förvånande. Det verkar röra sig om ett klassiskt fall av manligt självförtroende.

– Det finns studier som visar att män överrapporterar sin kunskap mer än vad kvinnor gör, och att kvinnor oftare drar ner bilden av sin kunskap och hellre svarar att de är tveksamma, säger Johan Martinsson, opinionschef hos Demoskop.

Till nästa val hade lite ärlighet och självinsikt bland män uppskattats. Fram till dess kan ni väl dela med er av hur ni uppdaterar era kunskaper om EU så frekvent.

Följ ämnen i artikeln