Fler blir av med personliga assistansen

Nora satt i princip i husarrest

Vårvärmen har inte nått riksdagshuset än. Utspridda över Riksgatan står ett halvt dussin personer med flygblad i högsta hugg. De demonstrerar för sina rättigheter.

”Gör funktionsrättskonventionen till lag!” står det på västarna som lyser som påskliljor.

– Det går bakåt istället för framåt för våra rättigheter. Fler och fler blir av med personlig assistans. Man får väldigt få ledsagningstimmar, säger Sari Nykvist, ombudsman på DHR Region Stockholm.

Lunchtid varje torsdag demonstrerar organisationerna STIL, Unga rörelsehindrade, Unga reumatiker och DHR för att FN:s funktionsrättskonvention ska bli svensk lag.

De har stått här varje vecka sedan 2023.

Svenska regeringen ratificerade konventionen 2008. Men eftersom den inte är lag är den i praktiken bara en rekommendation. FN har kritiserat oss för att inte följa den tillräckligt väl.

I 80 av 90 granskade LSS-gruppboenden upptäckte Inspektionen för vård och omsorg brister. I januari höjdes hyran på ett LSS-boende i Nacka med 146 procent.

Under de två åren satt jag i princip i husarrest hemma hos mina föräldrar

Nora Eklöv, generalsekreterare vid Unga rörelsehindrade, sitter nära riksdagens huvudentré.

– På Öland hade jag assistans, men när jag fick mitt jobb behövde jag flytta till Stockholm. Då förlorade jag assistansen, säger Nora.

När konventionen inte är lag får varje kommun göra egna bedömningar av assistans. Idag kan de inte räkna med att fortsätta få assistans om de flyttar för familj, jobb, studier eller kärleken.

Nora Eklöv överklagade sitt ärende i två olika stadsdelar i Stockholm. Efter två år gav förvaltningsrätten henne rätt till assistans.

– Under de två åren satt jag i princip i husarrest hemma hos mina föräldrar. Det var väldigt isolerande, säger Nora Eklöv.

Idag kämpar hon för att få rätt till assistanstimmarna hon behöver.

Om funktionsrättskonventionen blev svensk lag skulle personer som Nora Eklöv lättare kunna kräva sina rättigheter i domstol. Då måste assistansen vara likvärdig i hela landet.

Svempa, funktionsrättsaktivist från Örebro

”Svempa”, en funktionsrättsaktivist från Örebro som inte vill använda sitt riktiga namn, har länge varit engagerad i frågan.

– I svensk statsförvaltning har man ingen tradition av att göra konventioner till lag. Jag frågar mig ibland, ”ska ett LSS-boende behöva brinna ner med alla inneboenden innan man gör den till lag?”

På plats är också Ulf Helinder, styrelseledamot i FUB Värmland. Han har rest till Stockholm bara för demonstrationen.

– Min son har grav autism och utvecklingssvårigheter. Det har blivit sämre de sista åren. Varför ska inte de här människorna ha exakt samma rättigheter som alla andra?

”Funktionshinderspolitiken utgår från FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.” står det på regeringens hemsida. Statens mål är att ”uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet för personer med funktionsnedsättning”.

Men det fungerar inte i praktiken när det räcker att flytta för att förlora sin rörlighet.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M)

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) ansvarar för funktionsrättsfrågor.

”Vi lever upp till konventionens åtagande i hög grad men vi har fortfarande utmaningar på flera områden”, skriver hennes stab via mejl.

Politiken går för långsamt. Personer med funktionsnedsättningar kan inte vänta tio år till på stegvisa förbättringar. Riksdagen har makt att säkra deras rättigheter i lag. Då kan de inte försämras vid politisk kortsiktighet eller av odemokratiska krafter. Det kommer bli allt viktigare i Sverige.

Fram till dess kommer demonstranterna fortsätta att stå utanför riksdagen varje torsdag.


Har du eller någon du känner erfarenhet av personlig assistans? Vad är er upplevelse? Chatta med Signe Krantz om texten. Livechatten öppnar 09.00 men du kan skicka in inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • 18 mars09.12

    Borgerliga partiers marknadsstyrning av välfärden har varit förödande för vård, skola och omsorg. Men Socialdemokraterna är inte heller en förebild i funktionsrättsfrågor. De hade åtta år på sig att göra konventionen till lag men agerade inte. De sparade också in mycket på behövande.

    Rösta bort dem som sitter i regering nu. De har aldrig jobbat för människan. Bara åt bankerna och företagarna plus de rika.

    Jag fattar inte att folk går på deras valfläsk. Kan inte folk historien?

    Vi som väljare, har makten.

    Hans
  • 18 mars09.10

    Sveriges bistånd är jätteviktigt för att skydda mänskliga rättigheter i hela landet. Personer med funktionsnedsättningar utanför Europa förtjänar också drägliga liv. Privatisering och marknadsstyrning av välfärden har gjort mer skada än vad lite mer pengar hade hjälpt.

    Det är en prioritetsfråga; Sverige vill hellre skicka årliga bidrag på flera hundra miljoner till fattiga länder, än att prioritera gamla och sjuka. Så ser verkligheten ut.

    S.N
  • 18 mars09.06

    Jag blir jätteledsen att höra det. Det är inte värdigt. Vi är alla människor med rättigheter, men i praktiken ser det inte ut så. Om konventionen blev lag tror jag att sådana situationer skulle vara lättare att förhindra.

    Min syster, som har en intellektuell funktionsnedsättning och autism levde under 90- och början av 2000-talet ett rikt liv utifrån sina förutsättningar. Men från 2006 och framåt har hon i princip förlorat allt: daglig verksamhet, kontaktperson, fritidssysselsättningar och umgänge. Pga alla lugnande mediciner hon fått istället för den omvårdnad och den vardagar hon har rätt till fick hon en medicinutlöst psykos 2014. Hon sitter nu helt isolerad på sitt boende i ett tomt rum. Det är i princip en förvaring, inte långt från den gamla institutionsvården.

    therese.granwald
  • 18 mars09.03

    Man borde inte prioritera att sänka skatter framför att ha en fungerande välfärd. Men jag tror också man kan göra nuvarande systemet bättre.

    Jag tycker att det är dags sluta sänka skatterna och se till att det finns värdighet i detta samhälle för dessa grupper. Satsa mer resurser så blir de bättre: mer personal, mer timmar.

    sosse75
  • 18 mars08.57

    Det låter väldigt likt Ulfs berättelse i artikeln. Hans son har placerats i ett dåligt isolerat attefallshus och han tycker att det blivit värre senaste åren. Om konventionen blev lag tror jag det skulle finnas mycket färre sådana fall.

    Sitter nu i en situation med att alla assistans timmar dras in från min son. Han har haft assistenter och bott i egen lägenhet i 14 år. Plötsligt är han bättre och behöver inte sina assistenter längre enligt kommunen Han har snarare blivit sämre i psyket och sämre i rörligheten ned åldern. Var är vi på väg? Försöker kämpa för vår sons rättigheter.

    Gunsan64