Elitens barn lär sig fuska tidigt

Prinsessans prestigeskola är full av fuskare och bluffbetyg

Campus Manilla på Djurgården i Stockholm

Det är skolan som landets mest inflytelserika familjer sätter sina barn. Allt från kungabarn till näringslivstopparnas ungar. Elitskolan Campus Manilla på Djurgården i Stockholm är en av Sveriges mest eftertraktade. Nu visar det sig att minst var femte elev på skolan har fuskat sig igenom proven.

Det är Dagens Nyheter som avslöjar det utbredda fusket, som ska ha pågått i över ett år. Det gäller digitala prov på gymnasiet, och rektorn utesluter inte att en del elever blir avstängda. Men vågar han verkligen gå emot de fuskande barnens familjer?

För några år sedan avslöjades att barn till kända mångmiljonärer fått gå före den långa kön till skolan, genom en kvot som var tänkt för nyanlända elever. Rektorn tvingades bort efter lång och sårig konflikt mellan styrelse och föräldrar, där de sistnämnda ville ha tillbaka rektorn. De hade nämligen skänkt miljontals kronor till skolan och krävde sin rätt.

Barn gör inte som vuxna säger, de gör som vuxna gör. Och i det här fallet verkar de vuxna öppet vifta med kontakter och pengar för att få sin vilja igenom. Även om den viljan går emot regler och köer som finns för vanligt folk. Är det kanske härifrån de fuskande eleverna fått sin inspiration ifrån?

Fusket är anmärkningsvärt, särskilt för en skola som har så hög svansföring som Campus Manilla. Men det är inte skolans största problem. Nu går Handelshögskolan i Stockholm ut och hotar att rödlista Campus Manilla, man kan inte lita på att eleverna får det betyg de förtjänar. Och den räkmackan beror inte främst på fusket, utan på de omfattande ”glädjebetygen” som delas ut.

Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan, går ut hårt. ”På det gymnasiet var andelen elever med högre kursbetyg än nationella provbetyg i matematik 3C häpnadsväckande 84 procent”, skriver han om Campus Manilla.

Granskningen från Skolinspektionen visade dessutom att det förekommit påtryckningar från både elever och föräldrar. Campus Manilla ryckte på axlarna – det förekommer inga glädjebetyg, svarade de.

Strannegård menar att detta förekommer på flera gymnasieskolor, och han föreslår att elever från skolor som är kända för sina frikostiga betyg bör examineras innan antagning. Han pratar om att rödflagga skolor som Campus Manilla, Lundsbergs skola, Östra Real och Täby Enskilda gymnasium. Vad de har gemensamt?

Hög status och elever med föräldrar som knappast saknar resurser. Och skarp kritik från Skolinspektionen.

Det pratas om att Sverige är en meritokrati. Att den som kämpar blir belönad. Men vi blir allt mer ett land där föräldrarnas ekonomi avgör barnens utbildning, betyg och framtid. Ett land där rikedom köper dig ett flera år längre och friskare liv.

Och det börjar redan i skolan, där allt numera är till salu.