Kristersson står vid politikens avgrund

I kväll är det dags. Ledarna för de åtta riksdagspartierna drabbar samman inför TV-kamerorna i SVT:s studio. Det kommer att diskuteras migrationspolitik, klimat, välfärd och poliser. Och - får vi förmoda - vem som kan tänka sig att regera tillsammans med vem.
Det kommer att utses vinnare och förlorare, och det kommer att delas ut blommor när TV-bilden tonar ut.

Startskottet för valrörelsen, säger programledaren Camilla Kvartoft på SVT:s hemsida.

Pekar ut gränser

På sätt och vis är det riktigt. Debatter som kan ses av alla är en viktig del av politiken. Inte därför att de alltid ger oss besked om vad som precis kommer att hända efter valet, men därför att de i bästa fall pekar ut gränserna i det politiska landskapet.

Det är nämligen inte så lätt. De senaste femton åren har partiernas kommunikation till stor del gått ut på att sudda ut just de gränserna. Triangulering brukar det kallas. Ta motståndarens problemformulering och presentera din egen politik som lösningen. På det sättet hoppas man vinna marginalväljarna, de som avgör valen.

Att vi dessutom har haft minoritetsregeringar med ett begränsat handlingsutrymme och att det parlamentariska läget efter höstens val kommer att bli kaotiskt bidrar inte till att göra de politiska skillnaderna tydligare.

Påverkar vardagen

Ändå finns det några mycket tydliga skiljelinjer som går rakt igenom svensk politik. Skiljelinjer som i grunden påverkar vardagen för människor.

En linje handlar om skatterna, där inte minst Moderaterna i alltid menar att de kan sänkas. Det senaste budgetförslaget från Ulf Kristersson är inget undantag. Moderaterna går till val på ännu en stor skattesänkning som framför allt kommer att gynna de som har de högsta inkomsterna.

Naturligtvis innebär stora skattesänkningar i längden begränsningar av samhällets möjligheter att lösa sina uppgifter. Trygghet och omsorg kostar pengar.

En annan skiljelinje blir därför välfärdssystemen, inte minst socialförsäkringarna. ”Bidrag” som står i vägen för jobb, kommer Kristersson säkert att säga i kväll.

Fattigdom skapar inga jobb

I själva verket är sjukförsäkring, a-kassa och de andra försäkringarna en viktig del av en fungerande arbetsmarknad, och av ett civiliserat samhälle. Att göra sjuka och arbetslösa fattigare skapar inga jobb och löser inga problem.

Nerskärningarna i trygghetssystemen under Reinfeldts regeringar är fortfarande ett sår i det svenska samhället. Den nuvarande regeringen har gjort för lite för att läka det. Ändå vill Kristersson nu göra nya besparingar.

Här finns den svenska politikens avgrund.

Självfallet finns det fler tydligt ideologiska frågor på bordet inför höstens val. Tryggheten på jobben, ordning och reda på arbetsmarknaden och välfärdsprofitörernas vinster till exempel.

Om debatt i SVT bidrar till att visa upp de här skillnaderna blir den verkligen ett startskott. I september borde nämligen ingen väljare behöva känna att det saknas alternativ.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.