– Kulturen ska finnas överallt i samhället

Mats Svegfors nya utredning vill göra kommunerna viktigare i kulturpolitiken

Mats Svegfors lämnar i morgon onsdag över utredningen ”Kultursamhället” (SOU 2023:58) till regeringen.

Mer kultur åt fler – kultur ska finnas överallt.

Är man lagd åt slagordshållet kan man så formulera målet med Mats Svegfors utredning ”Kultursamhället”, som han lämnar över till kulturminister Parisa Liljestrand i morgon.

Är man mer konkret lagd så handlar det om hur och av vem de statliga medel som går till kultur ute i landet ska fördelas. Underrubriken lyder ”Utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun” och ger en vink om inriktningen. Kulturpolitiken ska nå längre ut i förvaltningens blodomlopp, komma närmare medborgarna. Rent konkret föreslås kommunerna nu bli en del av den nationella kulturpolitiken, vilket de inte har varit förut.

– Vi har tagit fasta på det delaktighetsmål kulturpolitiken har, mer kultur ska nå fler, säger Mats Svegfors när vi ses en knapp vecka innan utredningen lämnas.

Kommuner kan söka statsbidrag

Utredningen beställdes av den förra S-regeringen, som ville ha en översyn av den så kallade samverkansmodellen som gällt sen 2011. I den har regionerna en central roll, de tar emot och vidarefördelar statliga pengarna till regioner och kommuner. Enligt Svegfors innebär hans förslag inget revolutionärt brott med detta, är alla parter överens kan man fortsätta jobba så.

Men det här förslaget öppnar för kommuner att ansöka direkt om statliga medel, utan att gå via en region. I praktiken kommer det att handla om stora städer med ambitiösa kulturinstitutioner, säg en stadsteater, en symfoniorkester, ett stadsmuseum, som kan få statsbidrag. Regionerna kommer att knorra över detta – ”det finns ett spänningsförhållande mellan regioner och större kommuner” – men, hävdar Mats Svegfors, deras roll kommer fortfarande att vara viktig.

– Sverige har 290 kommuner, staten kan inte ha en egen relation med alla. Många kommuner är så små att de måste samarbeta med andra. Jag hoppas att regionerna ska fungera som en samarbetsingenjör här.

Även Kulturrådet föreslås att behålla sin roll som statens representant i organisationen, alltså den instans regioner och kommuner ansöker om pengar hos. Men arbetet kommer att förändras då utredningen också vill avbyråkratisera processerna. De strategiska kulturplaner som varit centrala sen 2011 blir inte längre obligatoriska, i stället ska man ha kultursamverkansplaner för de konkreta projekt man äskar pengar för.

”Skolan viktigaste kulturinstitutionen”

Vad är då poängen med att göra kommunerna till en del av den nationella kulturpolitiken? Jo, kulturen ska finnas där människorna finns, förklarar Mats Svegfors.

– Det kanske är kontroversiellt men för att få ut mer kultur till fler vill vi vidga kulturpolitikens begrepp. Traditionellt har politiken haft ett rätt ensidigt fokus på de traditionella kulturinstitutionerna. De är viktiga, där finns basen, men det är inte dem man ska titta på om man vill utveckla politiken. Jag hävdar att den viktigaste kulturinstitution vi har är skolan. Där ska kulturen finnas. Likaså i stadsmiljön, i äldreomsorgen, i politiken för funktionshindrade, för integration…

Mats Svegfors talar engagerat, avbryter sig men tar sats igen.

– Enligt en traditionell kultursyn skulle man kunna hävda att vi urholkar kulturbegreppet, att jaha, nu ska kulturpengarna användas till integration och skola. Nej, det ska de inte – men vi ska använda kulturen i integrationen och skolan. Det är det vi vill öppna för med den här utredningen. Kulturens plats är överallt. Jag menar verkligen det.

Konstens frihet ska säkras

I ”Kultursamhället” ligger också förslaget om att för första gången skydda konstens frihet i lag, som Mats Svegfors gick ut med i vintras. Den som vill ha statliga kulturpengar ska kunna visa hur den konstnärliga friheten säkras. Principen om armslängds avstånd har snurrat runt i debatten under det gångna året, och han tycker själv att hans förslag – inklusive en idé som inte finns med utredningen om ”ansvarig konstnärlig ledare” i likhet med en ansvarig utgivare för en tidning – landade väl.

– Gensvaret jag fick var mest positivt, intressant nog framför allt inifrån kulturlivet.

I morgon tar kulturministern emot utredningen, sen återstår att se vad som till slut hamnar som förslag i riksdagen. Mats Svegfors hoppas att det nu blir debatt.

– Det ska bli spännande att se, är detta en borgerlig kulturpolitik, eller är det vänster? Jag vet faktiskt inte.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.