Livets storhet i det lilla

Kastanjemal.

Med en myndig duns slår Nationalnyckelns volymer ned. Böckerna väger flera kilo stycket och kan handla om allt från äggkläckningspapiller till julklappsmaskars nervsystem.

Det mesta är en riktig hemlighet. Dessutom är det historiens största bokprojekt, paketerat med tanke på Carl von Linnés levnadsregel: ”Alt är gjort för menniskans skull.”

Efter några år med NN sätter jag inte ner fötterna var som helst utan att skänka den biologiska mångfalden en tanke. Böckernas detaljrikedom manar till inbromsning. Att andas ut. Att förmå uppleva det efterlängtade i det lilla. Numera slår mig tanken varje gång jag stänger dörren om mitt hus och naturen efter bara någon vecka flyttar in genom golvspringorna. Och det känns bra. Ja, gråsuggor och stinksländor är väl också människor!

En av de senaste volymerna i serien handlar om stjärnmaskar och slemmaskar. I flera hundra miljoner år har de levt vid strandkanten, nära oss och fullständigt okända. En art, långsnöret Lineus longissimus, är världens längsta djur och kan sträcka ut till 50 meter. Med sina potenta gifter, stiletter, hakar och andra anatomiska anpassningar är masken fortfarande ett mysterium för forskarna.

Naturen är vild. Det ligger fortfarande en skrämmande tysthet och blyghet omkring själva utomhuslivet. Och det är här Nationalnyckeln kommer in och gör en gärning genom att lätta lite på intimiteten och ge naturen andra estetiska kvaliteter. Jag tittar på Roland Johanssons fina illustrationer till senaste NN om Bronsmalar och rullvingemalar. Den skira mjöligheten som känns i fingertopparna när man stryker en mal över vingarna, den syns i Johanssons teckningar.

Malarna är små fjärilar som lämnar stora spår. En av de mest brutala är häggspinnarmalens larver med uppdrag att spinna in hela kvarter och helt rensa träden på sina blad. Där häggspinnarmalen kryper fram förvandlas landskapet till kusliga scenografier i regi av Tim Burton.

Smaka på namnen: Skogslönnsstyltmal … Gökärtspuckelmal … Lindögonlappmal … Norsknoppemal …  Apelsinstump … Sjöpungsnemertin … Dragningskraften till naturen påminner om när man var liten och dök från en brygga i okänt vatten och plötsligt möttes av en gädda som rusade fram från sjögräset. Fästingen och ormen gjorde naturen osäker, och blodiglarna som fanns att köpa på apoteket långt in på 1960-talet. Men hur hanterar man ett blötdjur vid namn slemsnöre?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.