SVT skrämmer och lugnar om krisberedskap

”Samhällskollaps” är som en terapeutisk åkattraktion på Liseberg

Camilla Kvartoft och Felix Herngren leder SVT:s ”Samhällskollaps”.

Om Thomas Bodström vore statsminister och Sverige utsattes för omfattande terrorattentat skulle han inte vilja intervjuas av medierna i början. I SVT:s nya programserie Samhällskollaps – så lyder den uppmuntrande titeln – säger han vresigt, att det enda han skulle ge är ett uttalande om att samhället kommer att slå ner stenhårt på de skyldiga.

Det ekar av George W Bushs berömda första ord efter 11 september-attackerna 2001, så det är väl en fantasi Bodström när. Vi får hoppas att varken han, eller någon vid den verkliga politiska makten, drömmer om att också vara en ”wartime president”.

Annars är ju tonfallet rent allmänt ganska upphetsat här i Europas periferi, sedan Rysslands anfallit Ukraina. Många vill visa att de minsann inte är fredsskadade och fäktar vilt i luften för fosterlandet.

Kristtillståndet tycks permanent. Dessutom är covid 19-pandemin bara knappt över.

SVT går situationen till mötes med ett slags rollspel mellan myndigheter inför olika påhittade krisscenarier. I sex avsnitt hotas samhället av kollaps på grund av hackerattacker, terrorism, orkan, fake news, solstorm och – hjälp – invasion. Det sistnämnda avsnittet fick de göra en ny version av efter krigsutbrottet i Ukraina. De andra är inspelade före.

Jag har sett de två första programmen, som är en orgie i Statstelevision med stort S. Här får Polisen, Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Riksbanken med flera visa att svenska staten står stark och alltid redo. Medierna surrar bredvid, tämligen irrelevanta, medan myndigheterna sammankallar, ”går upp i stabsläge”, ”håller i den här resursen” och allt vad det heter.

Det är allvar, men svenska myndigheter klarar skivan. Ja vad ska de annars säga?

Programledarna har tydliga roller. Camilla Kvartoft är proffsjournalisten, Felix Herngren den bekymrade medborgaren med rätt att ställa dumma och upprörda frågor. Att denna föregivna allmänhetens representant råkar vara mångmiljonär – för ett par år sedan gav Herngren exempelvis sig själv 73 miljoner i aktieutdelning – får väl ses som ett tidens tecken.

I pressmeddelanden från SVT framkommer att det är Herngren som tagit initiativ till programmen, eftersom han är så orolig. Han ”ligger lätt sömnlös över sådana här saker” och vill veta att ”de som bestämmer verkligen fixar det här”.

Nu har han försökt lugna ner sig själv med sin programserie som i alla fall inledningsvis följer en tydlig dramaturgi: skrämma upp, och successivt lugna ner. Det är allvar, men svenska myndigheter klarar skivan. Ja vad ska de annars säga? Att de går på knäna, har för lite pengar, sorry? Det kan de såklart inte.

Det är inte fel att få ett hum om hur krisbekämpning går till, men programformatet är jättekonstigt. Det liknar något slags terapeutisk åkattraktion på Liseberg eller Anslagstavlan på steroider. Är det så SVT ser på sin uppgift – att redan på förhand liksom bli en del av det psykologiska försvaret?

Fotnot: ”Samhällskollaps” visas på SVT/ SVT Play i sex delar. Nytt avsnitt varje onsdag.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.