Lokalpressen vinnare när presstödet ändras

Storstadsstödet försvinner och driftsstödet för dagspress höjs

MEDIER Att Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet skulle bli av med sitt storstadspresstöd har vi vetat länge. Och när Alice Bah Kuhnke under torsdagen lanserade ändringar av presstödet klämtar klockan på riktigt. I viss mån kompenseras de genom en generell höjning av driftsstödet till dagstidningar, men om det räcker återstår att se.

Dessvärre gäller det höjda driftsstödet inte veckotidningar. Besynnerligt, eftersom det är via tidningar som Arbetaren, Flamman, Feministiskt perspektiv och Fria tidningar som den politiska mångfalden upprätthålls. Ja, om man nu inte menar att mångfald bara ska innebära att borgerliga tidningar, som nu, får betalt för att ge ut en socialdemokratisk ledarsida.

Jag är också tveksam till idén att tidningarna får friare händer att vräka ut rabatter och gratisexemplar för att värva prenumeranter. Det förstärker missuppfattningen att journalistik är gratis.

Andra åtgärder pekar rätt. Att inte fixera stödet vid tryckt upplaga driver på en övergång till webb och mobil. Det kan uppmuntra företagen att anpassa sig till hur allt fler i dag läser. Att vissa tidningar ska kunna få presstöd trots hög hushållstäckning kan också vara en räddning för några lokaltidningar.

Men några Alice-hugg syns inte till, som skulle kunna vända krisen. Det är nog heller inte tanken. Det ansvaret vilar ju på tidningsägarna. Det senaste decenniet har 1 000 journalister kickats och var tredje lokalredaktion lagts ner. Samtidigt har de stora ägarfamiljerna gjort vinster på över tre miljarder.

Snarare än att gnälla hos staten om reklamskatt, momssatser och omställningsstöd, borde dessa lägga sin energi – och sina vinster – på att låta tusen laboratorier laborera med nya affärsmodeller.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln