Med Jan Emanuel kan Åkesson luta sig tillbaka

Samtalsturnén är ett pr-jippo som låtsas vara en debatt mellan två partier

Jimmie Åkesson och Jan Emanuel Johansson är på samtalsturné inför speciellt inbjudna tillsammans med Folkbladets Widar Andersson. Första stoppet var i Malmö.

”En oväntad duo ska prata politik”.

TT-artikeln kördes ut i söndags, utan modifieringar, av nästan samtliga stora tidningar. I Expressen, Aftonbladet, SvD och flera mindre landsortstidningar kunde vi läsa exakt samma text. 

Jan Emanuel Johansson och Jimmie Åkesson ska ut på turné ihop under parollen ”Det sunda samtalet”. 

Enligt TT-artikeln är syftet ett samtal i pubmiljö ”över partigränserna”, där Jan Emanuel Johansson konsekvent skrivs som tillhörande (S). 


Första samtalet sker under tisdagen på The Green Lion Inn i Malmö. När jag får ackreditering skriver Sverigedemokraternas pressekreterare att det är förbjudet att sprida adressen. Han skriver också att evenemanget är fullbokat för allmänheten. 

Jag skriver och frågar vilka som i så fall ska komma, om evenemanget är hemligt. 

”SD Malmö och Jan Emanuel har stått för inbjudningarna till eventet i Malmö”, får jag till svar. 

Jag skriver och frågar Socialdemokraterna om Jan Emanuel Johansson är där och representerar partiet. De svarar: ”Han har inga uppdrag för partiet och partiet har inte varit involverad i detta”.


Väl på plats möts jag Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund som ska se om det går att hitta en plats åt ”den ärade tredje statsmakten”. 

SD:s egna mediekanal, Riks, filmar samtalet. Moderator är Widar Andersson från Folkbladet som även han spelar med i berättelsen om att det som anordnats framför oss är en sorts debatt mellan två partier. 

Jimmie Åkesson påpekar att han vill svara på frågan först någon gång så att han slipper säga ”jag håller med” varje gång. 

Widar Andersson frågar om invandring och Jan Emanuel Johansson berättar om ”makten” som inte förstår vad som påverkar ”den lilla människan”. 

Jimmie Åkesson säger: ”Jag hade kunnat beskriva det på exakt samma sätt”. 

Jan Emanuel Johansson säger ”Egentligen ska man hitta saker där vi tycker olika men vi gör inte det”. Någon i publiken ropar: ”Du är välkommen i SD!”

Jimmie Åkesson påpekar att han vill svara på frågan först någon gång så att han slipper säga ”jag håller med” varje gång. 


För den som följt Jan Emanuel Johansson under de senaste åren är det inte särskilt förvånande att lyssna till hans fascistoida verklighetsbeskrivning, där ”minoriteten går över majoriteten” och där han avfärdar idén om att alla ska ha en grundtrygghet. 

Jimmie Åkesson kan bara luta sig tillbaka, skämta lite om Sverigedemokraternas första år, påstå att Sverige har blivit Mellanöstern och fnittrande prata om det faktum att han fått inreseförbud till Turkiet. 

Ingenting får ifrågasättas under den här kvällen. Widar Andersson står bredvid som en marionettdocka, oförmögen att ens påpeka den mest basala fakta, som att inreseförbudet beror på att Jimmie Åkesson åkte dit för att sprida desinformation om Sverige till människor på flykt. 


Det här är samtalsaktivismens slutstation. 

Rasisten Jimmie Åkesson bjuder in influencern Jan Emanuel Johansson för att tidningarna ska uppmärksamma hans Sverigeturné. 

Tidningarna går rakt i fällan och beskriver pr-jippot som ett samtal över partigränserna.

Den helt och hållet väntade duon kan sedan lugnt resa runt i Sverige, dricka lite bärs och bjuda in noga utvalda gäster. 

Till det ”sunda samtalet” får inga utomstående komma. För tänk om någon skulle säga emot. 

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.