Klockren klang när kyrkor bildar orkester

200 gotska klockor synkas för radio i uruppförande - lyssna på nätet

RADIOMUSIK På en ny live-cd, Karin Rehnqvist Composer Live, presenteras de bästa sidorna av en tonsättare som tagit folkmusiken till fäders nya spår. Musiken ligger nära den där frasiga känslan som drar genom kroppen när man närmar sig Sarektjåkkå och andra bergsmassiv i Sarek.

Mellan Karin Rehnqvists körmusik och historiens kulning skiljer bara en tunn hinna. Sången finns i skogen – och skogen finns i sången, med titlar som Ljus av ljus och Rädda mig ur dyn.

I maj 2014 framför en av världens coolaste grupper, Kronoskvartetten, ett nytt verk av Rehnqvist. Det säger en hel del om hennes kvaliteter.

Om nu Rehnqvist är en ovanligt miljömedveten kompositör är det självklart att just hon, tillsammans med domkyrkoorganisten Claes Holmgren och etnologen Owe Ronström, har skrivit ett halvtimmes långt verk för en orkester bestående av tvåhundra gotländska kyrkklockor, kompositionen Klockrent.

Från Fårö till Sundre kommer öns klockare att ringa enligt ett partitur som är skrivet efter en tidsaxel. För att synkronisera kläpparna är en hel del ny teknik inblandad, till exempel hundra volontärer utrustade med smartphones och den första kyrkklocks-appen.      

Det heter ju att något är klockrent, men få instrument är så ostämda. Problemet uppstår när man slår i flera klockor samtidigt. Då släpper tonaliteten och man känner hur tonerna far ut och in genom atmosfären. I många hundra år var kyrkklockan det starkaste ljudet som fanns. Så Klockrent fungerar även som en akustisk reminiscens av medeltiden.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.