Kinesiska censuren – filmjättarnas skräck

Världens snabbast växande filmmarknad lägger sig i USA:s filmproduktion

Brad Pitt i ”World war Z”.

Smaka på den här meningen: den kinesiska censuren är på väg att koppla grepp om den västerländska populärkulturen – med hjälp av marknadskrafterna. Det låter vansinnigt men är lika logiskt som ironiskt.

Kina är världens snabbast växande filmmarknad och 2012 gick den kinesiska biopubliken om den japanska som den största intäktskällan för amerikanska blockbusters utanför USA. 2020 spås Kina passera USA.

Och nu syns effekterna (på en bioduk nära dig).

I veckan avslöjade amerikanska thewrap.com att filmbolaget Paramounts chefer fått kalla fötter och krävt omklippning efter en intern förhandsvisning av zombiedramat World war Z (en av sommarens storfilmer med Brad Pitt i huvudrollen och en budget på 1,2 miljarder). Problemet: det antyds att det globala zombieutbrottet börjar i Kina, en detalj man befarar kan provocera den kinesiska censuren. Patient zero (den första smittade människan) måste helt enkelt flyttas till ett annat land (med mildare censur eller färre biodukar).

Exemplet är banalt men väcker en del kusliga frågor om framtiden. Och självcensuren som sker i den fria marknadens krypgrund.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.