Progg-Sapfo var först

När musiken togs på allvar

För 3 000 år sedan var musik på allvar. Det var inte okej att spela vilka skalor och melodier på vilka instrument som helst. Platon, Perikles och Pindaros gick till och med ännu längre än den svenska proggen som delade in musikinstrument i borgerliga och inte borgerliga instrument.

För 3 000 år sedan var musiken avgörande. Statens ledare, väktaren, var tvungen att använda melodierna med omsorg som led i en ”politisk fostran”. Ändrade man i lagarna kunde samhällsordningen ruckas.

Längst av alla gick Sokrates som anklagades för att ha försökt omstörta hela Grekland genom några otillåtna toner. Därför måste han tömma giftbägaren.

Drygt hundra år tidigare levde en kvinnlig lyriker, Sapfo från den grekiska ön Lesbos, vars texter levererar en kärleksprogg som berättar om det allmänmänskligt politiska jaget-svartsjukan-individen-staten.

Aldrig tidigare hade förälskelse framställts så omedelbart. Det är, som någon sagt, som att bevittna själva urcellen för inlevelsens hetta och iakttagelsens kyla, nuets turbulens och språkets eftertanke. Progressiv musik när den är som hetast.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.