Jag vill bara ha mer av världens svagaste drink

I podden ”Smartless” gör Hollywoodkändisar mesiga intervjuer med andra Hollywoodkändisar – och det är ljuvligt


Ibland känns det som att jag som journalist förväntas ha extra finkalibrerade smaklökar när det kommer till porträtteringen av vår samtid. Det ska vara djupt och ifrågasättande. Alla sidor ska med zlatanistiskt självförtroende belysas och problematiseras för att vara gott nog åt mig. Jag är dessutom tidig 80-talist uppvuxen i en tid då ordet mainstream var det fulaste som fanns. Men inget av detta kunde vara mer fel. Jag älskar nämligen ”Smartless”.

Här är det ryggdunkar och evig samsyn som för samtalet framåt.

”Smartless” görs av skådespelarna Jason Bateman, Sean Hayes och Will Arnett och började som förströelse under pandemin när inspelningar och föreställningar ställdes in. Sedan dess har den vuxit till en av världens mest lyssnade poddar och drar in hundratals miljoner genom streamingtjänsten Amazon.


Och ja, det är det grundaste du kan föreställa dig. Tre hollywoodkändisar som intervjuar andra hollywoodkändisar (främst sådana de redan känner och kommer överens med). Om journalistik och underhållning är två bassänger som då och då spiller över i varandra så är detta den blöta fläcken som bildats där emellan. Här är det ryggdunkar och evig samsyn som för samtalet framåt. Ja du hör ju, en drink lika skarp som avslaget bubbelvatten.

Jason Bateman, Sean Hayes och Will Arnette träffar folk i podden ”Smartless”.

Men det är just därför jag tycker så mycket om det. För även om det är ett intervjuprogram där det under 153 avsnitt inte ställts en enda svår eller kritisk fråga så rör det sig inte om något hafsverk. Precisionen ligger i att skapa en perfekt rutschkana för mig som lyssnare att sätta mig i utan minsta antydan till rädsla eller ångest, samtidigt som jag ändå får följa med på en liten resa tillsammans med en kändis jag inte visste att jag brydde mig om.


Som när Steven Spielberg berättar om hur han och George Lucas nervöst satt och följde biljettförsäljningen från Star Wars tillsammans. Mys. Eller skämtet Kristen Wiig drog på sin gymnasiebal som gjorde att hon valde att bli komiker. Skratt. Jag åker med och trivs. I en tid då tusen usla åsikter och ”heta takes” trängs i algoritmernas accelerationsfält är det här precis vad nöden kräver. Ge mig mer av världens svagaste drink.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.