Öppna SFI för de ukrainska flyktingarna!

Petter Larsson: Regeringens strutspolitik skadar Sverige

Volontärer möter ukrainska flyktingar i Karlskrona i mars.

De första tre ukrainskorna dök upp på mitt språkcafé i slutet av maj. Deras svenska var ungefär som min ryska: ett fåtal ord och fraser. En kvinna i 40-årsåldern talade utmärkt engelska. De två yngre var det värre med; den ena talade enbart ryska.

Chansen att de skulle kunna få ett jobb eller på ett rimligt sätt bygga en framtid i Sverige får bedömas som rätt liten, enbart på grund av att de inte behärskar grunderna i ärans och hjältarnas språk.

Att lära sig språk är inte gjort i en handvändning. Den utbildning ukrainarna har rätt till heter "Svenska från dag ett". Den är bara tänkt som enkel förberedelse för riktiga studier. Och hur begåvade och ambitiösa deltagarna än är räcker språkcaféer ingenstans. Verksamheten bygger på att de redan kan i alla fall lite svenska, som de sedan kan träna på med volontärerna och varandra.

det blev som bekant inget treveckorskrig i Ukraina, och Sverige måste nu förbereda sig på att många av de över 40 000 ukrainska flyktingar som finns i landet kommer att stanna här

Om tanken nu varit att flyktingarna skulle vistas här bara en kortare tid, låt säga några månader, så hade det inte varit hela världen. Men det blev som bekant inget treveckorskrig i Ukraina, och Sverige måste nu förbereda sig på att många av de över 40 000 ukrainska flyktingar som finns i landet kommer att stanna här länge, en del säkerligen för gott.
EU:s massflyktsdirektiv innebär ingen förpliktelse för staterna att erbjuda språkundervisning. Men det hindrar dem inte heller. Det är upp till varje land hur man vill göra.

Men regeringen låtsas som det regnar. Om det sedan beror på att man lever i ett önsketänkandets illusion om att ukrainarna snart ska lämna Sverige eller om det helt enkelt anses vara för impopulärt att utöka flyktingars rättigheter några månader före ett val låter jag vara osagt.

Oavsett vilket, så är denna strutspolitik direkt destruktiv.

För näringslivet, som i många branscher skriker efter arbetskraft.

För kommunerna, som ser en ny grupp flyktingar hamna i arbetslöshet och behov av stöd.

Framförallt för flyktingarna själva, som berövas ett av de viktigaste verktygen för att etablera sig i Sverige.

För att tala nationalistiska: det är dåligt för fosterlandet.

Det har nu även Sverige Kommuner och Regioner insett. De vill inte bli stående med ansvaret för tusentals arbetslösa ukrainare som inte kan betala skatt. I början av juli bad de regeringen snabbutreda om inte ukrainarna kan ges rätt att läsa Svenska för invandrare, SFI, och helst också en kurs i samhällsorientering. Ja, man säger snabbutreda, men man menar förstås införa.

Det borde även mer inbitna flyktingfiender kunna hålla med om, alla de som ojar sig över bristande integration i tid och otid och som propsar på att "Sverige är fullt", som det fortfarande heter på Sverigedemokraternas hemsida. Ukrainarna är ju redan här. De kommer inte att försvinna. Ingenting, absolut ingenting, kan bli sämre av att de får lära sig slåss med genusbestämda artiklar och evighetslånga germanska substantivsammansättningar, tvärtom.

För att parafrasera en känd sentens: den som inte vill öppna språkundervisningen, bör tiga om integrationsproblemen.

Följ ämnen
Ukraina

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.