Kriget i Gaza ställer oss alla i ett helt nytt fokus

SVT svarar om fällningar: Vi prövas nu mot mycket polariserade uppfattningar

SVT:s Rapport har sedan krigsutbrottet mellan Israel och Hamas fällts tre gånger av Granskningsnämnden.

Aftonbladets biträdande kulturchef Eric Rosén lyfter i en text den 20 mars tre inslag i Rapport med bäring på kriget i Gaza som fällts av Granskningsnämnden. Rosén lånar det som exempel på vad han upplever vara en oroande förskjutning i det offentliga samtalet.

Låt mig först slå fast: Vi tar Granskningsnämndens fällningar på största allvar. I våra ständigt pågående redaktionella samtal har de varit i fokus, eftersom vi hela tiden strävar efter en initierad, saklig och opartisk rapportering.

Att arbeta så är en självklarhet för oss. Men, vill jag påstå: Kriget i Gaza har inneburit att hela nyhetsbranschens ställs i en ny typ av fokus, och prövas nu mot oerhört polariserade uppfattningar om vad som är sant och vad som är falskt, vad som är rätt och vad som är fel. Enligt Mediemyndighetens sammanställning har Granskningsnämnden mottagit över 670 anmälningar om konflikten i Gaza. Det är ett jämförelsevis mycket stort antal, som vittnar om ett engagemang hos publiken som vi, liksom andra nyhetsredaktioner runt om i landet, just nu anstränger oss för att bättre förstå och dra lärdomar av.

 

Sedan krigsutbrottet har vi i våra nyhetsprogram Morgonstudion, Rapport, Nyheter på lätt svenska samt i vår direktverksamhet, sänt många hundra timmars uppdaterande och fördjupande inslag om kriget i Gaza. Våra utsända korrespondenter och reportrar arbetar under svåra omständigheter och i princip dygnet runt för att erbjuda vår publik en kvalificerad bevakning.

SVT är den nyhetsförmedlare som mottagit flest anmälningar, konstaterar Mediemyndigheten. Av dessa hundratals anmälningar har vi hittills yttrat oss i 17 ärenden, fällts i tre och friats i nio. Jag tänker att det inte är oviktiga proportioner, om man som Eric Rosén vill dra slutsatser om samtiden.

 

Karin Ekman,

tf ansvarig utgivare Riksnyheterna, SVT

Café Bambino: Zadie Smith skriver om historien

Följ ämnen
Gaza

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.