Fejkade mordet visar hur skyddslösa vi är

Martin Aagård om Babtjenko-effekten mitt i Krisberedskapsveckan

Mitt under Krisberedskapsveckan, som ska öka vår vaksamhet mot falsk information, ställdes svenska medier inför en perfekt utmaning – det fejkade mordet på författaren och bloggaren Arkadij Babtjenko.

Resultatet blev, milt uttryckt, ett misslyckande. Samtliga medier pekade snabbt, direkt eller indirekt, ut Ryssland som ansvarig för mordet som aldrig inträffat.


Så ser vår beredskap ut. Den är slipad till tänderna när det gäller att nagla fast lögnaktiga Twittertroll, men står handfallen för manipulation i större skala.

När Ukrainas president, utrikesdepartement och företrädare för inrikesministeriet försäkrade att Babtjenko mördats, vem kunde rimligen ifrågasätta det? När myndigheterna själva spred bilder på en skjuten man i en blodpöl på golvet?

Än så länge har säkerhetstjänsten SBU inte förklarat hela poängen med det påhittade mordet, men de har visat hur magnifikt man kan manipulera allmänheten när staten sätter hela sin auktoritet bakom ett påstående.


Den enda slutsats man kan dra är att det inte går att genomskåda fake news-kampanjer som statliga aktörer ligger bakom. När riktigt välplanerade desinformationskampanjer genomförs är vi i princip skyddslösa.

Och med tanke på hur taffligt Ukrainas säkerhetstjänst faktiskt hanterade alltihop (Var Babtjenko verkligen tvungen att göra entré likt Bobby Ewing på presskonferensen?) så kan man bara föreställa sig vad en skicklig manipulatör kan göra i en liknande situation.


Det märkliga är så klart att Babtjenko lånade sig till detta spektakel. Blev han pressad av säkerhetstjänsten? Det är möjligt. Uppenbarligen är han övertygad om att han räddat livet på 30 personer genom att delta i den här synnerligen oklara polisoperationen. Men Babtjenko är journalist och inte polis. Det är inte ett journalistiskt jobb att fånga mördare. Särskilt inte med sin egen trovärdighet som insats.

Ukrainas regering får skylla sig själva att deras trovärdighet nu körts i botten. Att de samtidigt utsätter Babtjenko och andra dissidenter för fara är ­däremot oförlåtligt. I ett land där nationalister med olika hemvist går runt beväpnade till tänderna riskerar han och andra att bli en måltavla för hämndaktioner och provokationer. Ett mord av sådan dignitet kan tända stora bränder. 

Och om den ryska mordkomplotten nu är verklig, varför skulle de sluta försöka mörda honom nu? Ukraina har just gett rysk säkerhetstjänst det bästa alibit någonsin.


Babtjenkos bästa förklaring torde vara att han blivit lurad att delta i den ukrainska säkerhetstjänstens teaterföreställning. En poliskår som de senaste åren inte lyckats lösa ett enda av flera uppmärksammade mord på journalister, och som i fallet Pavel Sheremet till och med pekats ut som delaktiga. Annars är det svårt att fortsätta betrakta honom som journalist.

Följ ämnen
Ukraina

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln