Proggen tar sig ton igen

Musiken avgör årets val enligt Lira

TIDSKRIFT Vad avgör årets val? Tidskriften Lira sätter 89 spänn på att det blir musiken och artisterna.

Politik och musik hör ihop. Det menade redan den kinesiske filosofen Me-Ti samtida med Konfucius. Och det menade även Hanns Eisler som på sin tid skrev Den moderna musikens samhälleliga grundfrågor.

Vilken musik är med nödvändighet politisk? Vad har politik att vinna på en ökad förståelse för musik? I texter av Liras Karin Jacobson och Patrik Lindgren vrids och vänds begreppen. Just här är Lira som bäst när tidningen enas kring en tematik och inte stelnar i ett plockepinn av skivrecensioner.

Under det senaste decenniet har musikbranschen integrerats alltmer i samhälls- och mediedebatten. Det går inte längre att komma undan politiska ställningstaganden och gömma sig bakom ”musiken” utan att samtidigt ge rättvisefrågorna en egen notrad i systemet. Proggen har gått in i en tredje våg.

Den spirar i musik av reggaekollektivet Partiet. Den hörs i den samiska sångerskan Sofia Jannoks jojk. Den kliver fram i en text av Kents Jocke Berg. Den kryper fram på spelmansstämmor i Bingsjö och annorstädes.

Musiken bankar partiledare gula och blå.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.