F-nördarnas julafton

Ny biografi om Anders F Rönnblom

SAKPROSA Ny bok och ny cd-box med Anders F Rönnblom. Då har man att göra i flera veckor. En gång landade en F-box med 18 cd-n på hallmattan. En musikalisk kraftmätning som startar i Din barndom skall aldrig dö och knyter ihop berättelsen så snyggt med låten Vykort från födelsen.

Och nu en nördig F-Biografi (Studio Matchbox) av Christer Herentz. Normalt hade en redaktör ombett Herentz att stryka 200 sidor. Men då hade F-flödet gått förlorat.

Det pratas och skämtas och avslutas med en detaljerad spellista och diskografi från 1958 och framåt. Det tål att tänka på, Anders F Rönnbloms rockliv börjar ungefär samtidigt med att rullbandspelaren slår igenom.

Blanda en busgrogg på Captain Beefhearts skrovliga poesi och Evert Taubes gestikulerande storslagenhet. Någonstans där hittar vi (nöd)rimmens mästare. I sina bästa stunder låter han som en mix av Bruno K Öijer och Olle Ljungström. Jag kysste henne våldsamt, Europa brinner, Jesus Marx och Billy The Kid.

Spelningarna brukar blir festlånga. Han sjunger för medborgaren i oss som känner sig sådär lagom åsidosatt och missanpassad.

Man tror sig känna alla rum i sin historia men plötsligt öppnas en osynlig dörr och därinne står Anders F Rönnblom och skrålar låten Gooo Juuul Gooo Juuul. Det är inte snön som faller, när jag behöver tröst…

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.