Dissidenter gör konst av Snowdens scoop

Stoppar dokumenten i gosedjurspandor

Weiwei och Appelbaum i filmen.

Kinesiske konstnären Ai Weiwei och amerikanska datorsäkerhetsforskaren Jacob Applebaum bevakas ständigt av sin respektive regerings säkerhetstjänst. Weiwei får inte resa utomlands och Applebaum kan inte återvända hem.

Trots misshandel och hot fortsätter de att arbeta. I en liten film av Laura Pointras (som numera också är bevakad) som visas på New York Times webbsida i serien ”Op-Docs” kan man se Weiwei och Applebaum jobba ihop ­i ett konstprojekt kallat Panda to Panda som visades på Rhizomes event på New Museum i New York.

I en ateljé i Peking (med tre bevakningskameror utanför porten) strimlar de två statsfienderna ett antal buntar A4-papper framför Pointras kamera. Det visar sig vara just de dokument som Edward Snowden gav till Glenn Greenwald för två år sen i Hongkong och som avslöjade amerikanska re­geringens hemliga och storskaliga övervakning över, tja, oss alla?

Strimlorna stoppar de i ett antal gulliga mjukispandor som de tagit bort vadden ur. Varje panda får varsitt minneskort med dokumentens innehåll i magen innan de sys ihop. Panda, får vi veta, är kinesisk slang för säkerhetspolisen.

”Beautiful!” utbrister en NYT-­läsare i kommentarsfältet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln