Internet – skillnaden mellan liv och död

Nätet som nyckeln till ett lättare liv fortfarande en omöjlighet för de flesta

Hundratals unga trampades ner i Johannesburg i januari.Foto

Panikscenen från tv-inslaget spelas i loop. Hundratals sydafrikanska ungdomar trampas ner utanför ett universitet i Johannesburg. Några avlider.

Studenterna har köat flera dygn utanför universitetet för att lämna sina ansökningar. Men bara den som har en fast internetuppkoppling eller hjälpligt lyckas fylla i ansökan på sin begagnade mobil, har en rimlig chans till en plats.

Avgrunden mellan de uppkopplade och de frånkopplade kan knappast belysas tydligare.

It-strateger framhåller att just Sydafrika – liksom Egypten, Marocko, Tunisien och Algeriet – har tiodubblat sin internetanvändning de senaste åren. Men stora delar av Afrika saknar elektricitet.

I ComScores (www.comscore.com) senaste rapport om den afrikanska uppkopplingskapaciteten är siffrorna fortfarande mörka. I Sydafrika har bara drygt en procent tillgång till fast internet.

Det kan jämföras med nära 17 procent som har tillgång till internet i mobilen. Enligt senaste mätningar av Internet World Stats (www.internetworldstats.com) kan siffrorna visserligen tolkas försiktigt positiva. Men uppkopplingen sker nästan uteslutande via mobiler som den uppkopplade världen har dumpat som e-sopor.

Vad som sällan sägs i dessa mätningar är att en ko kostar lika mycket som ett internetabonnemang i länder som Liberia. I Ghana kostar en internetaccess hos Africa Online 500 kronor i månaden, när landet som helhet har 500 kronor i BNP per capita och år.

När fiberkablar läggs i jord görs det med sikte på lönsamma regioner, lönsamma segment och lönsamma människor. Länder söder om Sahara, och på fel sida om världshaven och bergskedjorna, kan räkna med att bli utestängda.

Internets förmåga att lösa upp avstånd och tid innebär fortfarande för det stora flertalet en främmande utopi. De flesta sitter fast i ett skruvstäd där man arbetar eller dör. Eller tvingas köa till döds utanför ett universitet.

Afrika sitter fortfarande fast i mörkrets hjärta.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.