Nästa gång kan själva demokratin bli trollad

”Who trolled Amber?” är obligatorisk lyssning ett supervalår

Amber Heard under rättegången 2022. En ny podcast har granskat de misstankar om manipulationer i sociala medier som uppstod redan då.

Minns ni när världen gick bananas över rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard? Våren 2022, strax efter Rysslands invasion av Ukraina, svämmade traditionella och sociala medier över av anklagelser, pikanta detaljer och åsikter om ex-parets tv-sända förtalstvist.

Engagemanget var på riktigt, det vittnar inte minst min egen tidnings klickstatistik om. Ändå var det något som skavde i den enorma hatvåg som riktades mot Amber Heard. Redan under rättegången väcktes misstanken att någon betalat botar, automatiserade konton, för att attackera henne i sociala medier.


Nu hävdar en ny podcast, ”Who trolled Amber?” av Alexi Mostrous, att de kan bevisa att just detta skett. Via analyser av mängder av data, spårande av konton på sociala medier och det faktum att Johnny Depp anlitat Adam Waldman, favoritadvokat hos ryska oligarker, går spåren till skådespelarens bromance med kronprins Muhammed bin Salman och Saudiarabien.

Att bevisa att kampanjen mot Heard orkestrerats från saudiskt håll är svårt, även om flera expertanalyser podden låtit göra pekar i den riktningen. Vad de däremot kan visa är att minst hälften av inläggen på Twitter (numera X) var ”fejkade”, alltså botar eller betalda internettroll.


Det som låter konspiratoriskt är numera en del av vår nya verklighet. Alexi Mostrous besöker Florida där tonåringen Cameron Herrin, dömd för att ha kört ihjäl en mamma och hennes barn, plötsligt får en armé av fans på Tiktok. Spåren leder även här till Mellanöstern, utan något tydligt motiv utöver att ”söndra och härska”; att skapa splittring och polarisering i USA. Att köpa en liten trollaktion behöver inte ens vara särskilt dyrt.

Den som lyssnar på ”Who trolled Amber?” för kändisskvaller eller för att slå fast vem som egentligen hade rätt, har hamnat fel. Däremot är poddserien obligatorisk lyssning inför det som kallas supervalåret 2024, när rekordmånga länder, inte minst USA, går till valurnorna.

Om det var så lätt att skaka Hollywood, hur ska vi då kunna identifiera och stoppa påverkansoperationer riktade mot vår demokrati?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.