Svåra frågor och få svar om transvården

Podden går balansgång över det kulturkrig som drabbat frågan

I poddserien ”The Tavistock: Inside the gender clinic” undersöker Polly Curtis vad som hänt på Englands enda offentligägda klinik för barn med könsdysfori.

Keira Bell stämde Tavistock-kliniken i London 2020 för att ha gett henne pubertetsblockerare när hon var 16 år. Hon vann men domen upphävdes senare. Nu ska Tavistock, den enda kliniken inom den allmänna brittiska sjukvården, NHS, specialiserad på barn med könsdysfori, stängas. Samtidigt står tusentals på klinikens väntelista.

I nya poddserien The Tavistock: Inside the gender clinic undersöker journalisten Polly Curtis vad som gått fel. I sex avsnitt balanserar hon på knivseggen av det kulturkrig som drabbat transfrågan och gräver i klinikens dokumentation, intervjuar ansvariga läkare, oroliga föräldrar och transpersoner som hamnat i skottgluggen.

Det är intressant att notera hur ofta intervjupersonerna utgår från sina egna erfarenheter och åsikter när de drar svepande slutsatser.

 

Psykologen som var en av Tavistocks ”visselblåsare” och reagerade på den medicinska behandlingen av barn säger att hon aldrig reflekterat över sin egen könsidentitet. Debattören Hadley Freeman har utgått från sin egen anorexia när hon hittar belägg för det som en faktor i att antalet unga flickor som söker hjälp för könsdysfori ökat. Mamman som är förtvivlad över sitt barns kamp för att få genomgå könskorrigering är upprörd över Tavistocks ”bekräftande” attityd och tolkar den som uppmuntran.

De intervjuade transpersonerna upplever tvärtom en alltför kritisk attityd inom vården. Felix, 28, känner att hans könsidentitet ifrågasatts eftersom han också har diagnosen autism. Perry, 18, är trygg i sin manliga identitet men folk har svårt att förstå hur han samtidigt kan uppträda som dragqueen på fritiden.

Alla är olika individer, och man förstår både Polly Curtis frustration och Tavistocks chefsläkare som inte kan svara tydligare på frågan hur man avgör om en person verkligen är säker i sin könsidentitet, än att det är en bedömning från fall till fall. Kan forskning någonsin göra oss helt säkra på den bästa behandlingen för alla och vad som ska bedömas som ”äkta könsdysfori”?

 

Hittills har svaret varit att gå ut på nätet och hitta stöd för den uppfattning man redan har. Medan lidandet i vårdköerna fortsätter pågå.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.