Böckerna där det finns en skattjakt insprängd

Här är julklapparna som kan väcka läslusten hos tonåringar

”För att slippa tjata om de bra, klassiska böckerna är det bättre att låta karaktärerna i en bok ge sina boktips”, skriver Segen Meles, angående att hitta rätt böcker att ge bort till unga i jul.

Att få hårda, fyrkantiga julklappar som ung kan ses som en passivaggressiv läskampanj från vuxenvärlden. Men skit i det. Gör det bara med schvung så är du hemma. Dessutom har barnen det färska PISA-resultatet mot sig. Det står minst 1–0 till vuxenvärlden.

Tillvägagångssätt: du ska på ett bekymmersfritt sätt lägga ner de prydligt inslagna böckerna under granen. För er med goda ekonomiska marginaler bör dock böckerna helst simma bland andra julklappar. Sådana klappar som ungdomen själv trånat efter. För er andra kanske satsningen ska ligga på den efterlängtade klappen för att ni sedan tar en tur till närmsta bibliotek.

För att slippa tjata om de bra, klassiska böckerna är det enligt min erfarenhet bättre att låta karaktärerna i en bok ge sina boktips. Lite som The Cure gör i sin låt ”Killing an arab”. Visst är det coolare att de tipsar om Albert Camus ”Främlingen”, än föräldrars tjat om romanens komplexitet.

 

En sådan bra bok med boktips är ”Om du lämnar mig här” av Jennifer Niven och David Levithan. Det är en nutida brevroman där man får följa syskonen Beatrix och Ezra genom deras mejlkontakter. En dag försvinner nämligen Bea hemifrån och Ezra vägrar låtsas, likt mamman och styvpappan, att Bea inte har rymt.

Genom mejlen får läsaren följa deras berättelse där deras utsatthet och brist på kärlek blir en grogrund för en oerhörd syskonkärlek. I verket finns även ett bokreferat till Kafkas ”Förvandlingen”; som av en händelse finns just den boken halvt utdragen från familjens bokhylla eller synlig på soffbordet.

”… och hans lillasyster måste börja jobba för att hjälpa till att försörja dem och alla önskar bara att han var död? Och sedan DÖR han och de blir så tacksamma och lättade för VEM VILL HA EN INSEKT TILL SON?”

 

Till en ungdom som kräver annat än Booktok-referat rekommenderas Alicia Galliennes ”Andra halvan av drömmen är min”.

Alicia Gallienne gick bort som 20-åring men hann under sitt korta liv poetiskt och intensivt beskriva kärlek, livet och döden. I 30 år låg många av hennes hundra dikter i familjens arkiv, innan hennes kusin Guillaume Gallienne grävde fram dem. Det finns en sorts besatthet i hennes texter som ofta bara ungdomar besitter. Hon skriver:

”Förlåt mig min älskade

För att jag är beroende av dig i dig

Innan jag låser dörren och flyr

Ska jag kyssa din blick

dina långa böjda ögonfransar”

Vad Alicia Gallienne rekommenderar? Poeten Edmond Rostands verk ”Chantecler”.

 

En tredje bok, som kanske inte är en ungdomsbok, men som kan fånga unga, är ”Maud Martha” av Gwendolyn Brooks. Det är prosa med poetiska inslag. Läsaren erbjuds en titt in i små fönster där spår av människoliv och göranden i Chicagos sydsida under 1920-talet utspelas genom Mauds Marthas blick. Läsaren får följa hennes tankar och drömmar om ett annat liv. En bok som borde läsas i anslutning till ”Den store Gatsby” av F. Scott Fitzgerald för att få fötterna att landa på marken och kanske dra igång tankar kring vad god litteratur kan vara. Även här finns litterära verk insprängda, som James Baldwins ”Gå och förkunna det på berget”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.