Alla kan inte välja

För vanligt att tidskrifter ignorerar klassperspektivet

TIDSKRIFT Det tog inte många sekunder på vår miljöutbildning på jobbet innan jag var rejält irriterad. En styck välmenande föreläsare och ett gäng ytterst välmenande kollegor, alla rörande överens om att det är dumt med miljöförstöring och bra att sopsortera. Man skall sträva efter att minska sitt biologiska avtryck, konsumera medvetet samt arbeta för en abstrakt storhet som går under namnet ”hållbar utveckling”.

Nej, sällan har jag blivit så bombarderad med floskler som de senaste åren. Efter genusglasögonen kom ord som ”klimat­smart” och nu läser jag i ”klimatmagasinet” Effekt (4/2014), som firar fem år, ordet ”klimatångest”. Ursäkta, som om det inte räckte med vanlig ångest. Bota ångesten med gemenskap är i alla fall det käcka kognitiva livsstilstips Effekt har att komma med.

Ett annat tips för att få en bättre hälsa är att ”bli rikare på tid”. Receptet – ”jobba mindre, bo mindre och flyg mindre” – sätter fingret på vad alla dessa utbildningar och tidskrifter missar. Nämligen ett klassperspektiv, där individen inte nödvändigtvis kan bestämma huruvida hen ska bo ­litet eller ej, eller hur mycket hen ska jobba – för hen har för helvete inte råd att välja.

Det hån som dessa välmenande floskler döljer gör att jag inte alls kan ta till mig den eventuellt befogade kritik mot vår nuvarande livsstil som magasinet också innehåller, utan får mig bara att undra vem den här tidskriften egentligen vänder sig till.

För ingen kan väl gilla att bli tilltalad som en idiot?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.